22. oktober 2015

Thule på tidens rand

Ny Thule-bog får det hele med i tekst og fotos


Af Jesper Hansen

Den ny bog er et kæmpeværk.
Kirsten Hastrup slutter sin bog "Thule på tidens rand" med en helt aktuel fortælling om en 16-årig fangersøns første narhval. Rosen strømmer ned over den unge mand, der med rette er stolt. Således leves livet i Thule-distriktet, Avernarsuaq, i vore dage, sådan som det altid er levet.

Og det er hele pointen med bogen. Thule lever tidløst og upåvirket af tidens tand - og så alligevel ikke. For især anden verdenskrig og tiden der fulgte, anbragte Thuledistriktet i orkanens øje. Her stormer det som bekendt ikke, men uden for raser elementerne - og det gamle fangersamfund blev rykket op med rode, hvor folket og fangerne måtte tilpasse sig verdensordenen. Måske er det slut med det varmere klima - måske ikke? Derfor virker bogens titel også uendeligt velvalgt.

Gennem otte kapitler og 460 sider får antropologiprofessoren fra København fortalt historien om Thule - verdens ende. Historien bliver fortalt kærligt og uden løftede pegefingre eller bagklogskab, og er forskningformidling på højt plan.

Som barn af den kolde krig hæftede jeg mig særligt ved bogens gennemgang at Thules nyere historie - og fandt især beskrivelsen af professor Vibes reaktion på anden verdenskrig rørende og tankevækkende.

Kirsten Hastrup har gennem mange år besøgt Avernersuaq og har mødt og snakket med menneskene der. Samtidig øser hun af en uendelig fond af historisk og antropologisk viden. Bogen er solidarisk uden at forfalde til romantisering. En af Hastrups pointer er, at fremtiden ikke er så stor en trussel som nutiden - og det kan man så tænke lidt over.

Carsten Egevangs smukke billeder er
 en væsentlig del af bogen.
Bogen er velskrevet og ikke mindst velredigeret. Kirsten Hastrups levende sprog suppleres af Carsten Egevangs æstetiske og smukke fotos. Egevang er efterhånden en dreven fotograf, der har vundet mange priser - skønt biolog af uddannelse. Han demonstrerer effektivt, at der er en verden til forskel mellem turisternes mobilfotos og fotos, hvor grejet, teknikken og ikke mindst æstetikken er i orden.

Thule på tidens rand er en ordentlig moppedreng - næsten 500 sider i 28 x 28 cm - og alt for tung til at fungere som en normal coffee-table-bog. Den er også for tung til sengelæsning - og det ender med, at man sidder ved skrivebordet og læser på gammeldags studiefacon. Det er også en fortjeneste i vore dage, hvor kosten helst skal være fordøjet og i levende billeder. Så der skal såmænd også falde en rose af til forlaget Lindhardt & Ringhof, der har turdet binde an med en god, gammeldags kæmpebog - uden smålig skelen til markedets krav om ramasjang.

Jeg tager hatten af for Kirsten Hastrups ildhu og omhu. Det er en bog, der vil holde i mange år, hun her har skrevet.

Kirsten Hastrup: Thule på tidens rand. 496 sider. Vejl. pris 499,95 kr. Udgivet af Lindhardt & Ringhof.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar