16. oktober 2015

Isbjerg på flaske

Vand fra grønlandske isfjelde

Efter flere års udviklingsarbejde kan Arctic Ice
Cap Water nu sende vand fremstillet af grønlandske
isfjelde på markedet.
- Nu er vi klar med den første produktion af drikkevand udvundet af grønlandske isfjelde.

Sådan lyder budskabet fra den grønlandske virksomhed Arctic Ice Cap Water, der nu i et par år har eksperimenteret med at udvinde vand fra strandede isfjelde i Disko-bugten. Udviklingsarbejdet er blandt andet sket i samarbejde med Arctic Import, der skal stå for distributionen.

- Den første produktion på i alt 20.000 flasker er netop sendt tilbage til Grønland, så de grønlandske forbrugere bliver de første, som smager produktet, fortæller direktør Allan Frost fra Arctic Import, der i Grønland distribuerer Arctic Ice Cap Water i samarbejde med Pilersuisoq.

For direktør Peder Pedersen fra Arctic Ice Cap Water har det været en lang rejse:

- Ideen har vist sig at holde vand, siger direktøren med et smil.

Men produktionen har budt på mange udfordringer – ikke mindst på hygiejnesiden. Drikkevand skal være 100 procent fri for bakterier. Det har stillet store krav til både udvindingen af isen og den nødvendige transport til Danmark, hvor vandet er tappet på flasker.

Produktionen stiller store krav 
til hygiejnen. Foto: Arctic Ice Cap Water
- Vi har udviklet et lukket system, så vandet igennem processen er fuldstændigt uberørt af menneskehænder, forklarer Peder Pedersen.

Produktionen foregår ved, at Arctic Ice Cap Water sejler en pram ud til strandede isskosser, som udhules med et stort bor. Den smuldrede is pumpes over i en container og sejles til den videre forarbejdning på et tapperi.

Arctic Ice Cap Water er en grønlandsk baseret virksomhed ejet af Peder Pedersen. Han fik for et par år siden licens fra Naalakkersuisut - Det Grønlandske Selvstyre – til at udvinde is til drikkevandsprodukter fra strandede isfjelde ved Ilulissat. Tilladelsen gælder for 20 år, og Naalakkersuisut får royalties for hver solgt flaske.

De første flasker kommer til
salg i Grønland i løbet af oktober.
I foråret bebudede Peder Pedersen, at der på forhånd har været stor interesse for produktet blandt andet i Kina og Singapore, der er nogle af verdens største markeder for drikkevand. Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvornår der kommer gang i en eksport til disse lande.

Arctic Ice Cap Water vil nå de grønlandske butikker i løbet af oktober. Distributionen i Grønland sker i et samarbejde mellem Arctic Import og Pilersuisoq. Arctic Import vil sælge det grønlandske vand gennem butikkerne Rema Uummannaq, Ilulissat Centermarked, Butik Jope, Butik Nivi og Easy2Go alle i Ilulissat samt Butik Natalie i Nuussuaq. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar