6. oktober 2015

Karl-Kristian er vred

Forbud mod sælprodukter er baseret på følelser og ikke fakta

Karl-Kristian Kruse beskylder EU for dobbeltmoral.
EU har netop revideret reglerne for import af sælskind - og det er bestemt ikke noget, der vækker glæde i Grønland.

Undtagelsen for sæljagt fra Inuit samfund er bevaret, så inuitprodukter fortsat vil kunne sælges til og i EU. Undtagelsen omfatter desuden retten til at besidde og medbringe sælskind til privat brug. Handel med sælprodukter fra reguleringsfangst for beskyttelse af marine ressourcer bliver forbudt i EU fremover.

Medlem af Naalakkersuisut Karl-Kristian Kruse havde foretrukket, at EU aldrig havde indført et forbud mod indførsel af sælprodukter, da det er en beslutning baseret på følelser og ikke fakta.

- Forbuddet har, trods en intention om ikke at påvirke inuitsamfund negativt, haft alvorlige konsekvenser for Grønland, da salgsdata fra Great Greenland A/S viser, at Inuitundtagelsen reelt set ikke fungerer i praksis, siger en vred Karl-Kristian Kruse i en pressemeddelelse.

- Forordningen sidestiller kommercielle aktiviteter og afsætning af sælprodukter som værende negativt, og noget som forbydes uden skildring til bæredygtigheden i den pågældende ressourceudnyttelse. Dette er en bekymrende udvikling.

Karl-Kristian Kruse beskylder også EU for dobbeltmoral:

-  Omsætning af produkter fra forvaltningsmæssig regulering fjernes fra forordningen. Dette viser en politisk accept af, at udsmid af en ressourceudnyttelse er at foretrække frem for nogen type af omsætning. På trods af at både EU og Norden er i en politisk periode med fokus på bioøkonomi og i særdeleshed blå bioøkonomi. Dette er ligeledes en bekymrende udvikling.

- Sælforordningen har svækket tilliden til EU i Arktis og påvirket processen imod optagelse af EU som observatør i Arktisk Råd, konstaterer Kruse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar