23. oktober 2015

Planer om polar storhavn

Bremenports investerer i Island

Planer om storhavn med seks kilometer kaj
i Finnafjord i det nordøstlige Island.
Foto: Bremenports
Island drømmer om en central placering i et kommende polart trafiksystem. Det er baggrunden for, at islandske myndigheder netop har indgået en aftale med Bremenports om at undersøge mulighederne for at bygge en polar storhavn ved Finnafjord i det nordøstlige Island.

Aftalen indebærer, at Bremenports investerer 450 millioner islandske kroner, cirka 23 millioner danske kroner, i et såkaldt feasibility-studie, der blandt indebærer en undersøgelse af de miljømæssige konsekvenser af storhavnen.

Beliggenheden er central for sejladser tværs over polhavet, som bliver muligt i en ikke nær fremtid, hvis klimaet fortsat bliver varmere. Island drømmer om en storhavn, der både kan betjene offshoresektoren og fungere som et nav, hvor omlastning mellem Europa, Amerika og Asien kan ske.

I planerne taler man om en cirka seks kilometer lang kaj og cirka 400 nye arbejdspladser, så planerne har tændt julelys i øjnene hos lokalpolitikerne i det lidt fjerne hjørne af Island. Vejret i området betegnes som stabilt, og havnen vil være isfri året rundt.

Miljøundersøgelserne ventes påbegyndt næste år. Hvis planerne realiseres, kan byggeriet begynde i 2018.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar