2. februar 2016

Råd vil være observatør

Vestnordisk råd ønsker observatørplads i Arktisk Råd
Vestnordisk Råd vil have adgang til
talerstolen på Arktisk Råds møder.
Vestnordisk Råd besluttede søndag at anmode Færøernes Landsstyre, Naalakkersuisut i Grønland og Islands regering om at støtte rådets ansøgning om observatørstatus i Arktis Råd.

Vestnordisk Råd søgte om observatørstatus i Arktisk Råd allerede i 2014, men ansøgningen er ikke behandlet endnu sammen med en række andre ansøgninger. På Arktisk Råds ministermøde i Iqaluit den 24.april sidste år vedtog ministrene nemlig at udsætte alle behandlingerne af ansøgningerne om observatørstatus til rådets næste ministermøde i Fairbanks i USA i foråret 2017. 

- Det giver derfor mulighed for, at parlamenterne og regeringerne støtter op om ansøgningen i perioden op til ministermødet i 2017. Et vigtigt led i denne opfølgning er, at de tre nationale parlamenter og regeringerne arbejder aktivt på at få ansøgningen godkendt, lyder det i begrundelsen fra Vestnordisk Råd.

Beslutningen blev taget på Vestnordisk Råds temakonference i weekenden, hvor rådets fremtidige muligheder blev diskuteret.

På konferencen indgik Arctic Circle og Vestnordisk Råd en samarbejdsaftale, som betyder at Vestnordisk Råd fremlægger ideer og forslag til seminarer, temaer, talere og foredragsholdere, og -forudsat at der opnås enighed herom, og der er basis herfor – tilrettelægger projekter mellem årsforsamlingerne, for eksempel nedsætter udvalg at behandle specifikke emner i Arctic Circle-regi. 

- Aftalen er mest betydningsfulde, som Vestnordisk Råd har lavet, og den cementerer Vestnorden som midtpunktet i Arktis, siger Unnur Brá Konraðsson, 1.vice præcident i Vestnordisk Råd. Aftalen blev underskrevet af Sigríður Blöndal, direktør for Arctic Circle, og Lars Emil Johansen, formand for Vestnordisk Råd.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar