22. februar 2016

USA vil genåbne Keflavik

Send in the Navy...

Keflavik-basen set fra luften i 1982 midt under
den kolde krig. Foto: Wikipedia
Den amerikanske flåde overvejer seriøst at genåbne Keflavik-basen på Island, meddeler den amerikanske forsvarsavis Stars and Stripes.

Det amerikanske forsvarsministerium har bedt om penge på næste års budget til at bygge en flyhangar på basen. USA drev den store flybase uden for Reykjavik fra 1951 og frem til 2006, og den blev regnet som et strategisk brohoved mod Rusland under Den Kolde Krig.

Denne gang er det ifølge Stars and Stripes' kilder i flåden også Rusland, der er årsag til oprustningen. Målet er at kunne holde bedre øje med russiske ubåde.

Da USA forlod Keflavik i 2006 opstod der et sikkerhedsmæssigt tomrum i området. I en periode var der en del franske fly stationeret på basen, men senere har Island indgået aftaler med blandt andet Danmark og Norge om kystbevogtning og SAR i det kæmpemæssige havområde omkring Island. Dette samarbejde blev styrket i 2011, da landene i Arktisk Råd på ministermødet i Nuuk blev enige om en bindende samarbejdsaftale på SAR-området.

Island er medlem af Nato, og Keflavik er blandt andet base for en del af alliancens AWACS-program.

Hvis den amerikanske base genåbnes, er det planen, at den skal være hjemsted for et antal A P8-A Poseidon overvågningsfly. Flyet er specielt velegnet til u-båds-overvågning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar