26. februar 2016

Tab på jernmalm

Arktisk minedrift hårdt ramt af faldende priser

Nu rammer de faldende råvarepriser også Kiruna.
De faldende råvarepriser rammer den arktiske råstofudvinding hårdt. Sidste år måtte Store Norske indstille driften af en af selskabets kulminer på Svalbard, olieselskaberne inklusive de russiske har neddroslet forventningerne og efterforskningen - og nu er turen kommet til svenske LKAB, der gennem flere end hundrede år har udvundet jernmalm i Kiruna.

LKAB kommer ud af 2015 med et underskud på godt fem milliarder svenske kroner. Selskabet er i følge en pressemeddelelse forberedt på det dårlige resultat, og man har derfor iværksat en spareplan, der øjeblikkeligt skal reducere de årlige omkostninger med 800 millioner svenske kroner.

- Der er kun en vej frem for at sikre en bæredygtig minedrift i området. Vi skal øge produktiviteten - altså producere mere med færre ansatte og vi skal reducere omkostningerne ved at arbejde smartere. Vi skal fokusere på vores kerneaktiviteter og dermed tilpasse LKAB til markedets realiteter, siger administrerende direktør Jan Moström.

Den store mine i Kiruna er områdets altdominerende arbejdsplads. Bystyret og mineselskabet er i øjeblikket i gang med at flytte Kiruna to kilometer for at give plads til fortsat udvinding - og fordi minen har undermineret den eksisterende by, der med knap 20.000 indbyggere er på størrelse med Nuuk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar