11. februar 2016

Politikere i ilden

Folketinget skal se på grænsehindringer i Rigsfællesskabet

Mødet samlede næsten 70 tilhørere.
Spørgelysten var stor, da de to grønlandske medlemmer af det danske Folketing, Aaja Chemnitz Larsen og Aleqa Hammond, onsdag eftermiddag inviterede til borgermøde i Det Grønlandske Hus i Aalborg.

Her fik medlemmerne af det grønlandske miljø i Nordjylland en kort orientering om folketingsmedlemmerne arbejde.

Aleqa Hammond, Siumut.
Debatten koncentrerede sig om, hvad man kan gøre for at gøre det lettere at være grønlænder i Danmark. Der var ønske om blandt andet en sommerskole, der kan forberede de studerende på det særlige sprog, der bruges på universiteterne og et liv i et samfund, hvor alt er knyttet an til Nem-ID.

Også de studerende boligforhold blev berørt.

- Vi skal sikre, at der er kollegieværelser nok på de danske kollegier til de grønlandske studenter, mente Aaja Chemnitz Larsen, hvorimod Aleqa Hammond ønskede særlige kollegier til de grønlandske studerende:

- Så kan de bedre støtte hinanden, mente Hammond.

Aaja Chemnitz Larsen, Inuit Ataqartiigit
En spørger gjorde opmærksom på, at nogle grønlandske uddannelser ikke anerkendes i Danmark - og at det er en stor udfordring blev anerkendt af begge folketingsmedlemmerne.

Grønlænderne i Danmark oplever det også som et problem, at der er grænsehindringer inden for Rigsfællesskabet, så man for eksempel ikke bare sådan uden videre kan få tilsendt ubegrænsede mængder af sælkød fra Grønland.

Det grønlandske tidligere medlem af Folketinget
for Atassut, Otto Stenholdt, var blandt spørgerne.
- Vi er opmærksom på problemet og har udarbejdet en liste over grænsehindringerne, som jeg vil tage med i Grønlandsudvalget, sagde Aaja Chemnitz Larsen.

Mødet er et led i forberedelserne til den høring om grønlændere i Danmark, som Folketingets Grønlandsudvalg har besluttet at gennemføre. Det sker på initiativ af IA-folketingsmedlemmet Aaja Chemnitz Larsen, efter at der i den offentlige debat sidste efterår kom fokus på grønlændernes vilkår i Danmark.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar