29. februar 2016

Stor interesse for OPP

Grønland bedre end sit rygte

Den nye havn i Nuuk er finansieret i et
samarbejde med amerikanske kapitalfonde.
- Den grønlandske økonomi er udfordret, men Selvstyret er bedre end sit rygte. Der er store potentialer for vækst i turisme, råstofudvinding og fiskeri. Det fastslog kommiteret i Naalakkersuisuts finansdepartement fredag, da han talte ved en konference om OPP-finansiering i Grønland.

Grønland står over for store investeringer i de kommende år - og den seneste tid har der været stor fokus på mulighederne for den såkaldte OPP-form, hvor det offentlige går sammen med private om at finansiere projekter i en form for totalløsning.

Der er et stærkts politisk ønske om
OPP-løsninger i Grønland, fastslog Peter Beck.
Det var baggrunden for, at advokatfirmaerne Horten og Nuna-advokater  havde inviteret til en konference om OPP-løsninger i Grønland. Konferencen foregik i København og havde blandt andre Naalakkersuisoq for finanser og råstoffer, Randi Evaldsen som en interesseret tilhører.

OPP-formen er velkendt fra Danmark - og konferencen bød på flere eksempler som byudviklingprojektet Vinge fra Frederikssund og Carlsbergbyen, der begge blev præsenteret på konferencen.

- Der er i Grønland et stærkt politisk ønske om OPP-løsninger, fastslog Peter Beck, der pegede på modellen som velegnet især til store projekter, hvor investorerne udover penge kan bidrage med knowhow og viden om både udvikling og drift.

De nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat er oplagte muligheder, ligesom en udvidelse af vandkraftanlæggene i Sydgrønland og brug af vandkraft i forbindelse med råstofprojekter er oplagte muligheder, forklarede Beck.

Han blev bakket op af direktør for Grønlandsbanken, Martin Kviesgaard, der pegede på, at man blandt andet brugte en OPP-lignende model, da man i 90'erne opførte buksefjordværket syd for Nuuk.

- Senest er den nye havn i Nuuk, Sikuki Nuuk Harbour,  finansieret af amerikanske kapitalfonde i samarbejde med det selvstyreejede Royal Arctic Line som driftsselskab, fortalte Kviesgaard.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar