29. januar 2016

Ny international investeringsfond til Arktis

Behov for gigantiske investeringer i arktisk infrastruktur

Lufthavnen i Nuuk er et godt eksempel på
behovet for infrastruktur-investeringer i Arktis.
Det store amerikanske investeringsselskab Guggenheim Partners har vurderet, at der er behov for investeringer i infrastrukturprojekter i Arktis på, hvad der svarer til ca. 6.850 milliarder kroner. Derfor er der behov for en arktisk investeringsfond med særligt fokus på infrastruktur som for eksempel de grønlandske lufthavne.

Planerne blev luftet på forrige uges møde i World Economic Forum af Guggenheim Partners investeringschef Scott Minerd, der ser enorme investeringsmuligheder især i infrastrukturpojekter i Arktis, hvilket også har gjort ham til en af hovedkræfterne i World Economic Forums arktiske tænketank, Global Agenda Council on Arctic.

Tænketanken pusler med en såkaldt "Arctic Investment Protocol", der skal fastlægge nogle guidelines for fremtidige bæredygtige investeringer i Arktis. Formanden for Global Agenda Council on Arctic er Norges tidligere udenrigsminister, den socialdemokratiske Jonas Gahr Støre. Han mener, at det er klima­ændringerne, der i stigende grad giver adgang til ressourcer og muliggør teknologisk innovation, der i disse år transformerer Arktis.

 - The Arctic Investment Protocol er ikke en juridisk bindende aftale eller international konvention. Det er principper for investeringer i Arktis, som investorer frivilligt kan tilslutte sig, sagde han i sidste uge til Børsen.

- Ideerne om en arktisk udviklingsbank eller udviklingsfond er et interessant scenarie. Der findes jo allerede flere internationale finansieringsordninger, som kan være relevante for Arktis. Vi har blandt andet Den Nordiske Investeringsbank og Den Europæiske Udviklingsbank. Men jeg er bekendt med, at flere ønsker en finansieringsfacilitet, der kan specialisere sig i infrastruktur- og erhvervsprojekter i Arktis, siger Jonas Gahr Støre.

 Global Agenda Council on Arctic er en tænketank under World Economic Forum, som har en række frivillige medlemmer. Det er bemærkelsesværdigt i den sammenhæng, at der ikke er nogle af de danske deltagere i det økonomiske topmøde, der er medlemmer i det nye arktiske initiativ.

 World Economic Forum er et økonomisk topmøde, der hvert år holdes i Davos i Schweits - og som samler stats- og erhvervsledere til diskussioner og networking. Man får adgang til mødet ved at blive inviteret - eller ved at betale et tårnhøjt kontingent til foreningen bag mødet.

Læs mere om World Economic Forum og Global Agenda Council on Arctic.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar