19. januar 2016

Fokus på Arktis

Danmark skal skærpe prioriteringerne

Der er behov for flere ressourcer til forsvaret
 i Arktis, mener Peter Taksøe Jensen.
Foto: Forsvaret.dk
Fokus i dansk udenrigspolitik skal flyttes fra fjerntliggende konfliktområder til Arktis. Vi skal blive skarpere til at fokusere, foreslår diplomaten Peter Taksøe Jensen, der i september blev udpeget af regeringen til at forestå en udredning af den danske udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Det sker i en artikel i dagens udgave af Politiken, hvor Taksøe Jensen fortæller om arbejdet med udredningen. Diplomaten vurderer, at der i fremtiden vil blive brug for flere ressourcer i Arktis:

- Danmark er sammen med Grønland og rigsfællesskabet en arktisk stormagt. Vi skal bruge endnu flere kræfter på at sikre, at udviklingen i Arktis kommer til at stemme overens med danske interesser. Derfor vil det være noget, som jeg vil foreslå, man måske opgraderer endnu mere.

- Vi ser nu større militær tilstedeværelse fra Rusland og fra andre i det arktiske område – til dels som en naturlig følge af den smeltede is. Det skaber et behov for ressourcer til søredningstjeneste og alle mulige andre ting. Der kommer også til at være et behov for, at vi fra dansk side kan være godt rustet til at sikre rigsfællesskabets interesser i forhandlingerne om havet. Her er det vores interesse, at håndteringen af de overlappende krav sker inden for rammerne af den retsorden, vi har med Havretskommissionen, siger Peter Taksøe Jensen til Politiken.

Henvisningen til Havretskommisionen skyldes, at Danmark sammen med USA, Canada, Rusland og Norge i Ilulissat-aftalen er blevet enig om, at grænserne mellem landenes territorier skal afgøres i FN's havretskommission. Både Danmark og Rusland gør i øjeblikket krav på Nordpolen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar