6. januar 2016

Penge til Svalbard

Minedrift under afvikling

Hovedgaden i Svea, hvor minedriften nu
indstilles. Foto: Wikipedia/Vetle Nilsen Malmberg
Den norske regering bevilgede kort før jul 110 millioner kroner ekstra til mineselskabet Store Norske, der driver kulminerne på Svalbard.

Pengene kommer, efter at de faldende energipriser har tvunget Store Norske til en voldsom opbremsning, hvor man blandt andet har reduceret bemandingen med en tredjedel på Svalbard. Det er gået hårdt ud over det lille samfund med kun et par tusinde indbyggere.


– Det er vigtigt, at vi opretholder erhverv og bosætning på Svalbard. Minerne bidrager til et livskraftigt samfund i Longyearbyen. Pengene vil give lokalsamfundet bedre forudsætninger til at kunne omstille sig, siger erhvervsminister Monica Mæland (H).

Den nye bevilling skal sikre, at Store Norske kan gå fra etskift til toholdsskift i Gruve 7, der ligger ved selve Longyearbyen og giver samtidig mulighed for at indstille driften midlertidigt i minerne i Svea og Lunckefjell.

- Hensigten med driftshvile er at give lokalsamfundet længere tid til at opbygge nye erhvervsmuligheder. Samtidig opretholder vi muligheden for opstart, hvis markedet for kul bliver bedre. Vi har ingen garanti for, at forholdene ikke bliver værre. Som ejer i Store Norske følger vi udviklingen tæt. Vi vurderer situationen løbende, siger Mæland.

Store Norske Spitsbergen Kulkompani er ejet af den norske stat og har drevet minedrift på Svalbard siden 1916. Målet med det statslige engagement i Store Norske er, at  bidrage til at samfundet i Longyearbyen oppretholdes.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar