26. januar 2016

Vittus på Arctic Frontiers

Ønsker større magt til de arktiske folk

Vittus Qijaukitsoq var en af hovedtalerne,
da Arctic Frontiers åbnede mandag.
Foto: Pernille Ingebrigtsen/Arctic Frontiers 2016
Naalakkersuisoq for Finanser, Råstoffer og Udenrigsanliggender var mandag den 25. januar en af hovedtalerne til Arctic Frontiers konferencen, der finder sted i disse dage i Tromsø i Norge.

 I sin tale fokuserede Qujaukitsoq på Naalakkersuisuts arbejde med at balancere behovet for udvikling med nødvendigheden af at beskytte miljøet i Grønland, samt behovet for at tiltrække investeringer og skabe ny erhvervsudvikling som kan skabe vækst og øget velfærd i Grønland.

- Menneskene i Arktis er dem som skal træffe de nødvendige beslutninger. Det er ikke op til andre lande udenfor Arktis at bestemme fremtiden for den arktiske region. Det er de arktiske folk, som selv skal fastlægge deres skæbne og fremtid, i tæt samarbejde med vore internationale partnere, sagde Vittus Qujaukitsoq.

Naallakkersuisoqs synspunkt bakkes op hjemme i Grønland, hvor formanden for oppositionspartiet IA i går i KNR slog til lyd for, at observatørernes rolle i Arktis Råd begrænses:

- Derfor bør de otte faste medlemmer af Arktisk Råd - Grønland/Danmark, USA, Canada, Rusland, Norge, Finland, Island og Sverige - drøfte, hvem der egentlig bestemmer i rådet, sagde Olsvig med henvisning til de mange observatørerer  i Arktisk Råd - for eksempel Indien og Singapore.

Debatten om Arktisk Råds rolle er aktuel, fordi man bruger årets udgave af Arctic Frontiers til at markere, at det i år er netop 20 år siden, at rådet blev dannet.

Det var naturligvis også et tema hos de øvrige åbningstalere, som blandt andet var Norges udenrigsminister Børge Brende, Finlands udenrigsminister Timo Soini, Sveriges minister for strategisk udvikling og nordisk samarbejde Kristina Persson, samt Præsidenten for Sametinget Aili Keskitalo.

 Arctic Frontiers konferencen tiltrækker årligt over 1300 deltagere fra mere end 29 lande, og kan følges live på internettet på www.arcticfrontiers.com. Temaet for årets konference er industri og miljø og nødvendigheden af at sikre en bæredygtig udvikling i Arktis, som også inkluderer samfunds- og miljøhensyn.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar