14. januar 2016

Tørfisk afløser kul

Omstilling på Svalbard

Klimaet på Svalbard er ideelt for
tørfiskeproduktion, mener iværksætter
.
De faldende energipriser har tvunget det lille samfund på Svalbard i knæ. Øernes største arbejdsplads er Store Norskes kulminer, hvor driften blev indskrænket sidste år.

Kort før jul fik selskabet en tillægsbevilling af den norske regering til omstilling af driften, og nu kommer den norske fiskeriminister den betrængte øgruppe til hjælp.

- Det er vigtigt at udvikle erhvervsgrundlaget på Svalbard, og en mulig fiskeindustri kan give flere arbejdspladser i en omstillingsperiode, siger fiskeriminister Per Sandberg (Frp), der vil udvide den norske lov om havressourcer til også at omfatte Svalbard.

Svalbard har hidtil i vid udstrækning været betragtet som naturreservat, og derfor har kommercielt fiskeri omkring øerne været forbudt.

Fiskeriministerens åbning er blandt andet blevet godt modtaget af iværksætteren Tone Løvbjerg, der drømmer om en tørfiskeproduktion på Svalbard:

- Tørfisk kan lynproduceres på kun tre uger. Det har jeg ikke set andre steder i verden, fortæller Løvbjerg til High North News.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar