21. januar 2016

Gennem Nordøstpassagen uden følgeskib

Grænserne flyttes

Tor Viking ejes af det norske rederi Trans Viking, men
er svensk indregistreret og har blandt
andet arbejdet for svenskerne som isbryder i Østersøen.

Foto: Wikipedia
For første gang er det lykkedes et civilt skib at sejle gennem Nordøstpassagen i december måned uden at blive eskorteret af en russisk atomisbryder, skriver Maritime Danmark.

Der er i øjeblikket stor interesse i søfartskredse for mulige ruter gennem polarhavet - og der bliver hele tiden rykket grænser. I december lykkedes det svensk-flagede ankerhåndteringsskib Tor Viking at sejle gennem den såkaldt Nordøstpassage på egen hånd.

Skibet ejes af rederiet Trans Viking og her fortæller en talsmand, Morten Grumheden i følge Maritime Danmark, at isforholdene var udfordrende. Tor Viking sad fast flere gange, men det lykkedes at komme fri ved egen kraft.

Tor Viking ankom til Bering Strædet den 28 november og passerede den nordlige tip af Novaya Zemlya den 10. december.

 Sidste år blev der sammenlagt transporteret 4 millioner tons gods vi Nørdøstpassagen, et tal der ifølge russiske planer skal stige til 80 millioner tons i 2030.

Bering Strædet er opkaldt efter den danske opdagelsesrejsende Vittus Bering, der i russisk tjeneste som den første passerede gennem strædet i 1728 og beviste dermed, at Nordamerika og Asien ikke var landforbundne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar