31. august 2015

Valg på Færøerne

Folketingsmedlemmer i spil til nyt Lagting

Regeringshovedsædet på Tinganes i Tórshavn. Foto: Wikipedia
I morgen skal færingerne til stemmeurnerne for at vælge nyt Lagting.

Valget blev udskrevet før sommerferien af Lagmand Kaj Leo Holm Johannesen efter længere tids kritik af hans embedsførelse i forbindelse med en byggesag, hvor lagmanden blev beskyldt for at have afgivet urigtige oplysninger. Sagen handlede om bygningen af en undersøisk tunnel mellem Streymoy og Vagar.

Lagmand Kaj Leo Holm
Johannesen. Foto: Wikipedia
 Sagen er blevet undersøgt af Folketingets tidligere ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, der konkluderede, at lagmanden havde givet Lagtinget urigtige oplysninger. Gammeltoft-Hansen mente samtidig, at det ikke var så graverende, at der kunne rejses en rigsretssag. Men undersøgelsens konklusion har alligevel været problematisk for lagmanden, der derfor valgte at kaste håndklædet i ringen.

Det færøske Lagting har 33 medlemmer. Øriget er organiseret som en valgkreds. Lagtinget, oprindeligt kaldet for Altinget, blev dannet i år 900 og hører til blandt de ældste parlamenter i verden.

Valget på Færøerne kan få betydning for sammensætningen af det danske Folketing, da både Magni Arge fra Republikanere og Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin stiller op til Lagtinget. Dette kan resultere i en efterfølgende rokade på de færøske pladser i Folketinget.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar