5. august 2015

Midnatssol udfordrer muslimer

Faste er et bevis på tro
Polarcirklen er en særlig udfordring for muslimer.
Den muslimske højtidsperiode Ramadan kræver blandt andet, at troende muslimer ikke spiser i de lyse timer. Det er lidt af en udfordring i Arktis, hvor perioden falder sammen med midnatssolen, skriver nyhedssitet Alaska Dispatch News, der har sat sig for at undersøge sagen.

Alaska Dispatch News konstaterer, at antallet af muslimer i Arktis er stigende. Blandt andet er man i øjeblikket ved at bygge verdens nordligste moske i Nunavut-hovedstaden Iqaluit.

Samstemmende lyder det fra flere sider, at Ramadan er en udfordring, som skal vise, at man er overbevist i troen. Det er baggrunden for, at de fleste muslimer tager det meget alvorligt, men udfordringerne bliver ikke mindre af, at resten af samfundet ikke følger traditionen, fortæller flere arktiske muslimer til Alaska-sitet.

Der er generelt to måder at takle Ramadan på. I Iqaluit har man valgt at følge tiden i den canadiske hovedstad Ottowa, hvor solen ved midsommer går ned kl. ved 21-tiden og står op igen kl. 5.30. Det giver masser af tid, men de fleste vælger også at tage en lur, når de kommer hjem fra arbejde, så de er friske ved spisetid.

- Men vi klager ikke. For de fleste bliver det en vane, fortæller Syed Saef Ali, der er præsident for det muslimske samfund i Iqaluit.

I Inuvik - en af Canadas nordligste bygder - har man valgt en anden løsning. Her har man valgt at følge tiderne fra Mekka - dog ikke bogstaveligt, men sådan at man faster i perioden fra 5.30 til 18.30, fortæller Abdullah Mohammed fra Inuvik. Menigheden har truffet beslutningen efter en længere debat.

- Men det vigtige er bønden, ikke torturen, siger Abdullah, der emigrerede fra Sudan i 1991. Han har i øvrigt en ingen problemer med fasten, men har det til gengæld svært med mørketiden om vinteren:

- En lang dag uden mad er slet ikke så hård som en lang vinter uden lys.

The European Council for Fatwa and Research arbejder i øjeblikket på at fastlægge fælles retningslinjer for alle muslimer i Norge, Sverige, Island, Canada, USA og Rusland.

Ramadanen strækker sig over 29-30 dage uden mad, drikke, røg og seksuelt samvær fra daggry til solnedgang. Om natten er det nævnte tilladt, angiveligt fordi Allah ønsker at gøre det let for mennesket. Undtaget fra fastereglerne er børn, syge, ældre, rejsende, gravide, ammende mødre, sportsmænd i konkurrence og mænd i krig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar