4. august 2015

Frygt for isbjørn

Sådan gør du, hvis du møder en isbjørn

Ursus Maritimus - Nanoq, Polar Bear, Isbjørn, Bamse...
I sommerens løb er der blevet set en isbjørn ved Kangeq i mundingen til Nuup Kangerlua.

Det har skabt frygt blandt rensdyrjægerne, fortæller Sermitsiaq. De er blevet bange for at møde isbjørne, når forrådskammeret skal fyldes op under den traditionelle rensdyrjagt.

Jægernes frygt bragte blandt andet Naalakkersuts Departement for Fangst, Fiskeri og Landbrug på banen med en advarsel om, at man ikke bare må skyde en isbjørn, hvis man møder den. I det hele taget skal man bare lade isbjørnene i fred, hedder det i en vejledning, som Departementet har udsendt.

- Eventyrlyst og ønske om at tage billeder af isbjørnen retfærdiggør ikke en handling, der kan sætte dit, andres eller isbjørnens liv i fare, lyder de formanende ord fra Departementet.

Hvis man møder en isbjørn, er der ingen grund til at skyde:

- Råb højt, lav larm og vift med armene for at fremstå større. Det er ofte nok til at jage en nysgerrig isbjørn på flugt, lyder det gode råd.

Nu er det selvfølgelig ingen spøg at møde en isbjørn, hvis man er alene i fjeldet, men isbjørnefrygten ved Nuuk forekommer ikke særlig velbegrundet. Det er ikke hvert år, at der overhovedet observeres isbjørne nær den grønlandske hovedstad. Der blev for eksempel ikke set isbjørne i hele 2014.

Departementets gode råd kan læses i "Retningslinjer for observation af isbjørne".

Isbørnen ved Kangeq blev observeret af Karina Meincke. Her kan du se hendes video af isbjørnen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar