28. august 2015

Dyr Grønlands-maler

Månedens investeringstip

J.E.C. Rasmussens "Grønlændere på deres
 Sommerreise" er Grønlands hidtil dyreste maleri.
Det var med stolthed, at den nu afdøde Nuuk-matador, Svend Junge, i 2004 kunne bringe J.E.C. Rasmussens maleri ”Grønlændere på deres Sommerreise” til den grønlandske hovedstad.

Maleriet er nemlig det hidtil dyreste Grønlands-maleri, og Junge måtte give 1,3 millioner kroner for maleriet efter en veritabel budkrig mod blandt andre Mærsk McKinney-Møller. Billedet var før auktionen hos Bruun Rasmussen vurderet til cirka 250.000 kroner.

Rasmussen-maleriet befinder sig i dag på Nuuk Kunstmuseum sammen med Junges øvrige kunstsamling. Museet og samlingen blev overdraget den daværende Nuup Kommunea i 2006 kort før Svend Junges død.

Dette maleri af "Grønlænder-Rasmussen" kan nu
erhverves på auktion hos Bruun Rasmussen. Vurderingen
 lyder på 30.000 til 50.000 kroner. Foto:© Bruun Rasmussen
Nu kan grønlandske investorer og kunstsamlere gøre Junge kunsten efter. På auktionen den 15. september har Bruun Rasmussen endnu et maleri af Grønlænder-Rasmussen, som J.E.C. Rasmussen kaldes blandt kendere. Det er det 30 x 44 cm store maleri ”Sommerdag på en grønlandsk fjord med konebåde og kajakker” fra 1881. Maleriet, der er noget mindre end maleriet på Nuuk Kunstmuseum, er vurderet til mellem 30.000 og 50.000 kroner.

- Det er ikke hver dag, at et af J.E.C. Rasmussens Grønlands-malerier bliver sat til salg, siger Martin Hans Borg fra auktionsfirmaet.

- De fleste ejere af grønlandske malerier er meget glade for dem. Detfor er det ofte kun en gang om året, at vi får et af Grønlænder-Rasmussens malerier til salg, vurderer Borg. 

J.E.C. Rasmussen (1841-93) havde en stor produktion bag sig. Han er især kendt for sine marinemalerier, billeder fra Ærø, hvor han var født og boede en stor del af sit liv samt motiver med et religiøst indhold – og så altså grønlandske motiver. Rasmussen besøgte Grønland to gange i sit liv. Første gang i 1870 og anden gang i 1893. På turen hjem fra Grønland faldt han overbord og omkom. Liget er aldrig fundet.

Auktionen hos Bruun Rasmussen finder sted den 15. september, cirka kl. 16.55. Der er eftersyn i dagene 10. til 14. september. Læs mere på Bruun Rasmussens hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar