26. august 2015

Ny forskning i Arktis

Stipendier til unge forskere

Det grønlandske forskningsråd har bevilget
 penge til fire ny forskningsprojekter.
Grønlands Forskningsråd har uddelt godt 7,3 millioner kroner til tre ph.d.-stipendier og et postdoc-stipendium.

- Konkurrencen var hård, og der var mange velkvalificerede projekter blandt de 16 ansøgere, fortæller formanden for forskningsrådet, professor Minik Rosing.

Stipendierne er uddelt inden for alle videnskabelige områder og tilfaldt disse forskere:

- Søren Lorenzen Post, der vil undersøge adfærd og udbredelse af den pelagiske torskefisk blåhvilling i grønlandsk farvand. Ph.d.-projektet udføres ved Grønlands Naturinstitut og Danmarks Tekniske Universitet.

- Judithe Denbæk, der vil undersøge, hvordan orddannelser og sætningskonstruktioner bindes sammen af den underliggende semantik (mening) i det grønlandske sprog. Ph.d.-projektet udføres ved Grønlands Sprogsekretariat og Ilisimatusarfik.

 - Majken D. Poulsen, der vil undersøge, hvilke faktorer der kontrollerer kemisk sammensætning og ædelstenskvalitet i Korund (rubin) fra Østgrønland. Ph.d.-projektet udføres ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) og Københavns Universitet.

 - Dorte Søgaard Schrøder, der vil undersøge klimaforandringers påvirkning af optagelsen af kulstof i en isdækket grønlandsk fjord. Postdoc-projektet udføres ved Grønlands Klimaforskningscenter.

Ud over det rent faglige niveau har forskningsrådet lagt vægt på projekternes bidrag til kompetenceopbygning i Grønland og udvikling af dansk-grønlandsk forskningssamarbejde. 

Det er Pinngortitaleriffik, Grønlands Naturinstitut, som står for administration af bevillingerne, der dels kommer fra Naalakkersuisuts pulje til forskning (2,2 mio.kr) og dels den danske finanslovs midler til arktisk forskning (5,1 mio.kr.).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar