3. august 2015

Drama og idyl

Velkommen tilbage på pinden

Regentparret modtages i Nuuk under sommerens
store Grønlandstogt. Foto: Arktisk Kommando
For de fleste er sommerferien forbi - og vi fortsætter nu med arktiske nyheder, noter og kommentarer her på Arctic Business Networks blog.

Sommer-måneden har budt på både dramatik og idyl - og her tænker vi ikke på, at sommervejret i Grønland generelt har kunnet konkurrere med det danske, der næppe har været værd at skrive hjem om.

Syv hvalfangstmodstandere anholdt
 på Færøerne. Foto: Vikipedia
Til gengæld har der været mange skriverier om den færøske hvalfangst. Endnu en gang har miljøpiraterne fra Sea Sheapherd forsøgt at forhindre den traditionelle færøske fangst. Det er blandt andet sket ved at spamme danske folketingsmedlemmers e-mail med protestskrivelser. Det tjener bestemt sammenholdet i Rigsfællesskabet, at et enigt Folketing har afvist presset og meddelt, at man bakker op om de færøske traditioner. I sommerens løb er syv dyreværnsaktivister blevet anholdt under dette års hvalfangst. Sidste år blev 14 anholdt og udvist.

Regentparrede besøgte Grønland om bord
 på kongeskibet. Foto: Arktisk Kommando
Mere fredeligt er det gået for sig i Grønland, hvor sommerens helt store begivenhed var regentparrets besøg. De royale besøgte først østgrønland og krydsede siden ned langs den nordlige del af vestkysten om bord på Kongeskibet Dannebrog. Dronningen og Prinsgemalen blev overalt modtaget med begejstring og glæde.

I hælene på de kongelige fulgte også pressen. I forhold til tidligere har der været stor ros til pressen for dækningen, der har været seriøs og gennemarbejdet - og stort set fri for de uheldige fejl, der ofte ses i den danske presses dækning af Grønland. Dog ærgrer det Sermitsiaqs anmelder, at pressen tilsyneladende ikke kan omtale Grønland uden at nævne problemer med fattigdom og misbrug.

Grønland i Tivoli var også en succes i år.
Foto: Grønland i Tivoli ‪#‎GiT2015‬
Det var der til gengæld ikke fokus på, da Grønland den 1. august blev fejret i Tivoli. Grønlændere og venner af Grønland i tusindvis var samlet i den gamle have til det traditionsrige Grønland i Tivoli, hvor flere grønlandske virksomheder også benyttede lejligheden til at gøre reklame for det grønlandske erhvervsliv. Blandt andet forlaget Milik Publishing og Maik Carreto, der tidligere på året med virksomheden Greenland Ice tog prisen i Sermersooq Business Council og Greenland Business store konkurrence om det bedste eksportprojekt. Det bliver spændende at følge virksomhedens planer om eksport af spiseis til Danmark.

Efteråret byder også på spændende arrangementer i Arctic Business Network. Allerede i den kommende uge er netværket repræsenteret, når Aalborg og Nuuk fejrer byernes samarbejde med erhvervskonferencen "Suleqatigiitta – Lad os samarbejde", og til september er netværket med på den sejlende uddannelsesmesse Seashow 2015 med et særligt erhvervsprogram.

Der bliver naturligvis også tid til netværksmøder - blandt andet i samarbejde med Nordatlantens Brygges erhvervsklub og en sammenkomst i forbindelse med Dan Fish i Aalborg. Efterårets helt store trækplaster bliver konferencen om Arktisk Byggeskik, der arrangeres i Aalborg i umiddelbar sammenhæng med, at Aalborg Universitet i år er vært for den årlige danske polarforskerkonference.

Vi tager pulsen på det
 grønlandske landbrug.
Her på bloggen fortsætter vi også med nyheder om stort og småt i det arktiske erhvervsmiljø, noter og kommentarer. I efteråret vil vi blandt andet sætte fokus på arbejdet i Folketingets Grønlandskudvalg, der blev konstitueret umiddelbart inden sommerferien med Venstres Marcus Knuth som formand. Venstremanden er i øvrigt nevø til den kendte grønlandsforsker Eigil Knuth.

I den kommende uge tager redaktøren til Sydgrønland for at tage pulsen på det arktiske landbrug - og det vil vi selvfølgelig også skrive om. Klimaforandringerne skaber helt nye erhvervsmuligheder i Grønland - og det er netop nu, det sker.

Velkommen tilbage på pinden. Det bliver et spændende efterår i Arctic Business Network. Følg med her på bloggen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar