5. januar 2015

2015

Tid for nytårstaler

I modsætning til statsministeren huskede Dronningen
både Færøerne og Grønland i sin nytårstale.
Det har været nytår, og vi skriver nu 2015. Traditionelt er det tid for nytårstaler - og specielt i Grønland ser man hvert år frem til Dronningens nytårshilsen.
Dronning Margrethe bebudede blandt andet, at hun i 2015 vil besøge både Færøerne og Grønland:

"I det forløbne år har Grønland oplevet både politisk søgang og økonomiske udfordringer. Sådan havde man ikke forestillet sig det for blot et år siden. Vi håber alle, at det nye år må blive en ny begyndelse for det grønlandske samfund.

Trods alle vanskeligheder har den grønlandske hjertelighed og det gode humør ikke forandret sig. Det stod lysende klart under Kronprinsfamiliens besøg i Grønland i sommer. Det blev for Kronprinsparret et glad gensyn og for deres børn en oplevelse, som de aldrig vil glemme, og som vil bringe dem tilbage til Grønland gang på gang. Vi, der som forældre og bedsteforældre kunne følge rejsen på afstand, varmede det om hjertet. Jeg vil gerne, sammen med Prinsgemalen, bringe en tak til alle i Grønland for den gæstfri modtagelse, Kronprinsfamilien fik overalt.

Det forgangne år har ikke været noget dårligt år for Færøerne. Det skorter ikke på initiativ og gå-på-mod blandt færingerne. De kender de vilkår, naturen byder dem, og man har godt fat om de udfordringer, som det internationale samfund betinger.

Sammen med Prinsgemalen sender jeg mine varmeste hilsener og gode nytårsønsker til alle på Færøerne og til alle i Grønland. Til sommer vil vi sammen besøge både Færøerne og Grønland; det ser vi frem til med stor forventning."

Modsat Dronningen nævnte statsminister Helle Thorning-Schmidt i sin nytårstale hverken Færøerne, Grønland eller Rigsfællesskabet med et eneste ord. Det fik formanden for foreningen Rigsfællesskabet, Nauja Lynge til at fare i blækhuset og kommentere de to nytårstaler. På Facebook skrev hun 2. februar blandt andet:

"Statsministerens nytårstale indeholdt intet om hvad hun har tænkt sig, at gøre for rigsfællesskabet. Det undrer mig meget. Der blev talt om snart sagt alle mulige andre – alle fik et ord med lige fra sydafrikanere til sosu hjælpere. Hvorfor hørte vi ingenting om, hvad der er på programmet for at skabe ligeværdighed i rigsfællesskabet, at nedbryde de mange grænsehindringer imellem landene i rigsfællesskabet eller hvad med integrationspolitik i vores eget rigsfællesskab. Det rigsfællesskab som betyder så uendeligt meget for Danmark. Når Danmark er på den internationale arena, har Danmark kun betydning pga rigsfællesskabet. Dertil kommer, at vi er i familie med hinanden på godt og på ondt.

Dronningen nytårstale talte klart og tydeligt til os alle og på en meget nærværende måde. Vi er ikke i tvivl om, at hun tillægger både Grønland og Færøerne meget stor betydning. Vi fik også en lille opsang ”vi skal tale op”. Det er jeg meget enig i. Vi skal tale op i stedet for at tale ned. OG så skal vi øve os i først at nævne alt det, vi har til fælles og først herefter alt det, vi ikke kan enes om. Jeg tror det vil være med til, at flytte fokus positivt."

P.s.: Redaktøren af denne blog vil godt benytte lejligheden til at sende en hilsen med ønsket om et godt nytår til alle bloggens læsere samt både Dronningen og statsministeren...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar