6. januar 2015

Forskning i verdensklasse

Samarbejdet om Zackenberg fortsætter

Zackenberg danner international skole for
arktisk forskning. Foto: Wikipedi
a
Naalakkersuisut har netop meddelt den danske stat, at man ønsker at fortsætte samarbejdet om forskningsstationen Zackenberg i Nordøstgrønland.

Forskningsstation Zackenberg ejes af Grønlands Selvstyre og drives og vedligeholdes af den danske stat v/ Aarhus Universitet. Samarbejdsaftalen er under forhandling, og Naalakkersuisut skulle derfor for inden årsskiftet meddelede, om Grønland ønskede at forsætte samarbejdet om forskningsstationen.

- Forskningsstation Zackenberg er den største forskningsstation i Arktis og har dannet skole for, hvordan forskningsprogrammer i Arktis bygges op, fortæller videnskabelig leder af Zackenberg, Niels Martin Schmidt.

- Alle samarbejdsparterne – Grønlands Selvstyre, Aarhus universitet, Naturinstituttet og Asiaq - har givet udtryk for, at de har værdsat det hidtidige samarbejde under den eksisterende aftale, og at de ser frem til det videre samarbejde. Jeg er stolt over, at vi - som en lille nation - er med helt i toppen af den internationale forskningsliga, siger Naalakkersuisoq Anda Uldum,

At drive forskning på et af jordens mest ufremkommelige steder er ikke altid let. Det kræver grundig forberedelse og planlægning ned til mindste detalje.

- Løber vi tør for brændstof eller mangler en reservedel, kan det betyde, at årets forskning går i vasken” fortæller Niels Martin Schmidt, der ikke lægger skjul på, at der også skal penge på bordet:

- Det er umuligt at drive en forskningsstation af Zackenberg´s kaliber i et af verdens mest øde steder uden et tæt samarbejde og et rundhåndet driftstilskud.

Ved at forsætte samarbejdet med den danske stat, ejer Grønland som hidtil Forskningsstationen, mens omkostningerne til drift og vedligehold varetages af Danmark. Stationen finansieres gennem forskningsmidler og tilskud fra fonde.

Zackenberg ligger i den nordøstgrønlandske nationalpark cirka 450 km nord for Illoqqortoormiut.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar