21. januar 2015

USA satser på Arktis

Pensioneret kystvagt-admiral i spidsen for amerikansk Arktis-politik

Admiral Papp på Arctic Frontiers, hvor han var
en af mandagens hovedtalere. Foto: Pernille 
Ingebrigtsen/AF 2015
I lighed med de øvrige lande i Arktisk Råd har USA udnævnt en arktisk ambassadør. Det skete i juli, og valget faldt på den ellers pensionerede Robert J. Papp jr. fra den amerikanske Coast Guard.

Der har været stille omkring Papp indtil nu, hvor han er på rundrejse til de arktiske stater. I dag - onsdag den 21. januar - kan man møde ham i det Grønlandske Hus i København. Det sker klokken 17, hvor han vil fortælle om de amerikanske positioner forud for, at Staterne overtager formandsskabet i Arktisk Råd til maj.

Mandag besøgre Robert Papp Arctic Frontiers i Tromsø, hvor han blandt andet blev interviewet af avisen Nordlys' erhvervssektion Nord24.no.

- Vi overtager snart formandsskabet i Arktisk Råd og allokerer store ressourcer til arktiske spørsmål. Det er et stærkt signal til resten af verden om, at vi mener det alvorligt, siger Robert Papp jr. til Nord24.no.

Egentlig var Papp pensioneret, men er nu tilbage - og det har fået medierne til at spøge med "Admiralen der kom ind fra kulden", hvor der venter en stor opgave med at formidle det arktisk engagement.

Papp indrømmer, at kendskabet til arktiske spørsmål ikke er stort i den amerikanske befolkningen eller blandt politikerne i USA:

 - Vi har 49 stater uden direkte kontakt til Arktis. Selv i Alaska er det bare 50.000 som bor nord for polarcirkelen. Det er 5.500 kilometer fra Washington D.C til Alaska. Det er vanskeligt at forklare en majsbonde i Nebraska, at Arktis er vigtig, men muligheden for nye shippingruter og bedre priser, bør være af interesse.

Papp håber ikke, at konflikten med Rusland påvirker Arktis.
- Det er en vanskelig udfordring. Men når det er sagt; den eneste veij gennem en konflikt er kommunikatiuon. Arktis skal være konfliktfri og fredelig.

Til april overtager USA formandsskabet i Arktisk Råd og det bliver noget helt andet end den amerikanske kystvagt, indrømmer Papp.

- Jeg er vant til at uddele ordrer, som så bliver fulgt. Nu skal jeg så diskutere, men jeg er forberedt på at lytte. Her har alle en stemme hver, siger han til Nord24.no.

Interviewet med Robert J. Papp jr. kan læses her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar