23. januar 2015

75 millioner til isfjord-center

Isfjordcenter skal være driver for turismeudviklingen i Disko-området

Ilulissat Isfjord blev i 2004 udnævnt til Unesco-verdensarv.
Den danske Realdania-fond har netop meddelt, at den er villig til at støtte et isfjordcenter i Ilulissat med 75 millioner kroner, hvis ellers det grønlandske Naalakkersuisut og Qaasuitsup Kommunea kan bidrage med cirka 20 milloner kroner.

Det er aftalt, at den grønlandske medfinansiering kan skaffes inden for de eksisterende rammer mellem Selvstyret og kommunen.

Isfjordscentret skal være en driver for turismeudviklingen i området samt være hele verdens indgang til oplevelserne omkring den markante afsmeltning af indlandsisen.

Adm. direktør Jesper Nygård i Realdania fremhæver, at Ilulissat Isfjordscenter vil få stor værdi for Grønland og for verdens befolkning i øvrigt:

Det nye isfjordcenter skal være en driver
 for turistudviklingen i Disko-området.
- De meget synlige spor af indlandsisens afsmeltning er ikke nogen nyhed for de mennesker, der bor i Grønland. Men med isfjordscentret vil der være unikke rammer til at vise og formidle for os andre – og for turister fra hele verden – nogle af de helt håndgribelige konsekvenser af klimaforandringerne. Vi ser i Realdania meget frem til det videre samarbejde med Selvstyret og Qaasuitsup Kommunia om færdigudvikling af projektet

Borgmester i Qaasuitsup Kommunia, Ole Dorph, er begejstret for, at der nu kommer gang i planerne:

- For Ilulissat og Diskobugten er Realdanias engagement en stor anerkendelse af regionens turismepotentiale og arbejde.

Også Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, er begejstret:

- Denne type partnerskaber er netop det, Grønland har brug for i den videre udvikling af turismeerhvervet. Isfjordsprojektet vil tilføre verdensarvsområdet yderligere værdi, og samtidigt blive en spændende og attraktiv arbejdsplads.

Qujaukitsoq ser også store perspektiver for fremtidens finansiering af store projekter i Grønland:

- Isfjordscentret er et flot eksempel på, hvorledes det bliver muligt at igangsætte store projekter i partnerskab med eksterne finansieringskilder.

 I 2004 blev isfjorden ved Ilulissat optaget på UNESCOs verdensarvsliste på grund af sine unikke glaciologiske forhold og attraktive natur. I 4400 år har mennesker levet sammen med isfjorden, der tilbyder store forekomster af fisk og havpattedyr. Fiskeri og fangst er stadig vigtige aktiviteter i området, men isfjorden er nu også mødested for verdens klimaforskere, for statsledere der ønsker at sætte klimaforandringer på dagsordenen og for turister, der tiltrækkes af det dramatiske og særegne sted.

I samarbejde med Qaasuitsup Kommunia har Realdania gennemført en forundersøgelse, der afdækker muligheder og udfordringer i forbindelse med etablering af Isfjordscentret. Resultaterne kan læses i rapporten Ilulissat Isfjordscenter, der kan downloades på Realdanias hjemmeside. Rapporten er blandt andet udarbejdet af Rambøll, der i øvrigt er medlem af Arctic Business Network.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar