25. september 2015

Neqi importerer lam

Lam fra New Zealand forarbejdes i Narsaq

Indhandlingen af  grønlandske får og lam
 svigter. Det tvinger Neqi A/S til at gå nye veje. 
Slagteriet Neqi A/S i Narsaq har i sommerens løb fra juni og frem til begyndelsen af september forarbejdet 3.000 lam importeret fra New Zealand.

Det skabte 12 arbejdspladser i tre måneder i en tid, hvor slagteriet ellers ville have været lukket på grund af mangel på råvarer, og medarbejderne sendt hjem.

Neqi A/S blev moderniseret i 2013. Det betød en forøgelse af produktionskapaciteten op til ca. 32.000 lam og får på årsbasis. Sidste efterår leverede fåreholderne i Sydgrønland ca. 22.000 lam og får. I juni i år var alle disse produceret og solgt til butikker i Grønland.

- Vi valgte at importere lam fra New Zealand for at dække den stigende efterspørgsel på lammeprodukter og ikke mindst for at fastholde beskæftigelse på fabrikken, siger  Per Jensen, direktør, Neqi A/S.

 Neqi A/S havde på forhånd sikret, at såvel Pilersuisoq og Pisiffik ikke havde noget problem med at aftage forædlede varer, der var baseret på import af lam fra New Zealand. I butikkerne vil varerne også være mærket med, at de oprindeligt kommer fra New Zealand.

De seneste år har fåreholderne leveret et støt stigende antal får og lam til slagteriet. Men i år forventer Neqi et fald til mellem 18.000-20.000 lokalt avlede lam og får på grund af tørken. Slagteriet kommer altså til at mangle cirka 10.000 dyr i forhold til kapaciteten på årsbasis.

- Det er en udfordring for Neqi A/S. Hvis de grønlandske leverancer ikke stiger, er import den eneste løsning for at dække den stigende efterspørgsel på lammekød og fastholde værdifulde og vigtige arbejdspladser, siger Per Jensen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar