23. september 2015

Eksperter forventer 60.000 indbyggere i Nuuk

Den grønlandske hovedstad til debat

Nuuk er Grønlands hovedstad og største by - men
eksperterne tror, at byen vil vokse endnu mere.
Drømmene og visionerne fik frit spil, da Rambøll i 8. - 9. september arrangerede Arktisk Round Table i Nuuk.

60.000 indbyggere i Nuuk. Nuuk, som arktisk transport-hub. Nuuk, som centrum for arktisk forskning var blot nogle af mulighederne, da 19 internationale eksperter i arktiske forhold satte sig sammen og bød på fremtiden.

Eksperterne er enige om, at det er vigtigt for Nuuk at have er en samlet strategi for udviklingen, så virksomheder, der ønsker at etablere sig eller investere i Arktis, kan føle sig sikker på, hvilken retning byen udvikler sig i. Konkret er der bred enighed om, at hovedstadskommunen bør etablere en pulje, der skal understøtte erhvervsudviklingen i Nuuk.

Nuuks rolle som hovedstad var et af omdrejningspunkterne i debatten:

Flere af de udenlandske forklarede, at hovedstæder har stor betydning for landes udvikling og internationale tiltrækningskraft. For eksempel har Reykjavik og København haft  betydning for den økonomiske udvikling i Island og Danmark.

- Det er nødvendigt, at resten af landet accepterer, at Nuuk er en hovedstad og giver os lov til at udvikle os, siger andenviceborgmester Martha Abelsen.

Udover Martha Abelsen, deltog formanden for Udvalget, Malene Lynge, og borgmester Asii Chemnitz Narup i seminaret. De udenlandske deltagere var alle personer, der gennem deres arbejde kender til de muligheder og udfordringer, der er i Arktis. Blandt andre deltog borgmesteren i Longyearbyen på Svalbard og en lang række konsulenter, der til dagligt arbejder i Arktis.

Arktisk Round Table, som seminariet kaldes, arrangeres af rådgivningsfirmet Rambøll og finder sted hvert år i en by i Arktis.

Kommunalbestyrelsen i Sermersooq Kommuneqarfik arbejder i øjeblikket på en hovedstadsstrategi. Den forventes at blive præsenteret til januar.

Efter Arktisk Round Table er der udarbejdet et såkaldt Nuuk-Statement.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar