25. september 2014

Norden samarbejder om arktisk forskning

Fem millioner kroner til dansk polarforskning

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen
 har netop besøgt Grønland. Foto: Tusagasiivik
Nu kan danske forskere ligesom deres nordiske forskerkolleger søge midler i forskningsprogrammet Ansvarlig udvikling af Arktis.

Det sker med en bevilling på fem millioner kroner fra Uddannelses- og Forskningsministeriet. Programmet udbydes af NordForsk og har en samlet pulje på 90 millioner norske kroner, der kommer fra NordForsk og de enkelte medlemslande.

- Det er kolossale omvæltninger, som arktisk miljø og kultur står over for i disse år. Jeg var selv på besøg i Grønland i sidste måned, hvor jeg stiftede bekendtskab med mange af de store udfordringer, som det grønlandske samfund står over for og som i den grad kræver vores fulde opmærksomhed. Jeg er derfor glad for, at vi i de nordiske lande kan skabe fælles forskningsprogrammer, som kan give os viden og værktøjer til at håndtere disse udfordringer, siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.

Forskningsprogrammet Ansvarlig udvikling af Arktis løber indtil 2018 og er et tværfagligt initiativ, der skal yde støtte til forskningsaktiviteter inden for samtlige videnskabelige hovedområder. Det vil sige sundhedsvidenskab og medicin, humaniora og samfundsvidenskab samt naturvidenskab og teknologi.

I regi af NordForsk skal der frem mod 2018 etableres op til fem tværfaglige Nordic Centres of Excellence med fokus på tre fællesnordiske udfordringer i Arktis: Drivers of Change - Interactions and Impacts, Arctic Ressource Development in a Global Context samt Waters, Ecologies and Life Environments.

NordForsk er et organ under Nordisk ministerråd, som finansierer nordisk forskningssamarbejde og rådgiver om nordisk forskningspolitik. NordForsk er placeret i Oslo.

Læs mere om forskningsprogrammet "Ansvarlig udvikling af Arktis" her.

Den danske forskning i Arktis styres af Polarsekretariatet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar