9. september 2014

Formandspost til Færøerne

Vestnordisk Råd til kamp mod svovludledning 


Bill Justinussen på talerstolen ved årsmødet.
Foto: Vestnordisk Råd
Det færøske lagtingsmedlem Bill Justinussen overtager formandsposten i Vestnordisk Råd, der er et samarbejdsorgan mellem parlamenterne i Grønland, Island og Færøerne.

Justinussen overtager posten efter islandske Unnur Brá Konráðsdóttir. Det fortæller rådet på sin hjemmeside.

I sin tiltrædelsestale betonede Justinussen især to emner, som rådet diskuterede under årsmødet.

- Nu har årsmødet talt, og vi skal i arbejdstøjet. Vores beslutning om at udarbejde en fælles Vestnordisk Arktisk strategi er kommet på et vigtigt tidspunkt, hvor vores region er i stor fokus. Rådets møde med de tre landes udenrigsministre mandag den 1.september, bekræfter os i, at der et behov for at finde frem til fælles fodslag, og vi kan være med til at give regeringerne input til det fortsatte arbejde og dialog dem imellem, sagde Bill Justinussen og fortsatte.

- Derfor kommer næste års temakonference til at handle om dette emne under overskriften ”Vestnorden i Arktis – fra vision til virkelighed”. Vi ser frem til at arbejde med dette spændende tema.

På årsmødet blev to rekommandationer vedtaget, som rådet sender videre til de tre landes parlamenter til behandling. Den første rekommandation handler om, at et lands valgte medlem af rådet kan stille spørgsmål til et lands minister, som man også kender fra Nordisk Råds system.

Den anden rekommandation handler at få formindsket svovludledningen fra skibe, hvis udledning stammer fra brugen af svær fuelolie. Forureningen rammer især kystområder, som de vestnordiske lande som bekendt er, fortæller Vestnordisk Råd på sin hjemmeside.

Derudover blev det besluttet, at præsidiet arbejder med at markering af rådets 30 års jubilæum næste år. Fra nu af består det nyvalgte vestnordiske Præsidium af formand, Bill Justinussen, medlem af Færøernes Lagting, viceformand Lars-Emil Johansen, formand for Grønlands Inatsisartut og Unnur Brá Konráðsdóttir, medlem af Islands Alting.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar