12. december 2017

Grønlandske rejeskaller til Norge

Rejer udnyttes til sidste skal

Royal Greenland er kendt for sine rejer, men leverer
også rejemel til norske lakseopdrættere, så laksen
 får den rigtige røde farve. Foto: Royal Greenland
Royal Greenland benytter rejeskaller til produktion af rejemel, der bliver solgt til Norge. Den årlige produktion af rejemel på 500 tons stammer fra rejer, der bliver indhandlet til Royal Greenlands fabrik i Ilulissat. I Norge benyttes rejemelet som laksefoder.

- Rejemel benyttes blandt andet til foder til opdrættede laks. Det siges, at rejemel gør fiskekødet rødt, fortæller fungerende driftsleder i Royal Greenlands fabrik i Ilulissat, Frank Nikolaisen, i en artikel på Royal Greenlands hjemmeside.

Da det for tiden går rigtigt godt med indhandlingen af rejer, går det dermed også godt med produktionen af rejemel. Når der for eksempel indhandles 68 tons rejer, bliver de til 20 tons færdigproducerede rejer, mens de resterende 40 tons bliver produceret til rejemel, forklarer Frank Nicolaisen.

- Når de indhandlede rejer er blevet pillet, sorteres skallerne fra og overføres via maskinen til produktion af rejemel. Hvis for eksempel skallerne vejer 40 tons, produceres der tre tons rejemel siger, Frank Nicolaisen.

- Når væsken af rejerne er siet fra, centrifugerer maskinen skallerne to gange, hvorefter de tørres i en bestemt temperatur. Når skallerne er tørre, knuses de i små stykker, der er mindre end en millimeter, hvorefter rejemelet pakkes i sække på en ton med en maskine, siger Frank Nicolaisen.

Når rejemelproduktionen foregår kontinuerligt, kan fabrikken producere en ton rejemel på fire timer, forklarer driftslederen. Det er kun på fabrikkerne i Ilulissat og Sisimiut Royal Greenland producerer rejer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar