12. marts 2015

Råstoffolket vil have stabilitet

Stadig stor international interesse for Grønlands undergrund

Bo Møller Steensgaard, GEUS:
- Råstofbranchen ønsker stabilitet.
Grønland nyder fortsat international bevægenhed i den internationele råstofbranche. Det var budskabet fra Bo Møller Steensgaard fra GEUS, da han tirsdag på et møde i Aalborg gjorde status efter PDAC.

Steensgaard fortalte om sine oplevelser på verdens største råstofmesse, der fandt sted i Toronto sidste uge. Steensgaard deltog i messen sammen med den grønlandske delegation, der i år var den hidtil største grønlandske erhvervsdelegation nogensinde.

PDAC er blandt andet stedet, hvor det uafhængige Fraser Institute offentliggør en rangliste over, hvor attraktive de enkelte lande er for råstofbranchen.

På papiret var det en regulær maveplasker for Grønland, der sank fra en placering som nummer 23 til en plads som nummer 32, men det skal man ikke lægge noget i, mener Bo Møller Steensgaard.

- Det er i virkeligheden bare udtryk for, at exploratørerne og råstofbranchen har opdaget Grønland - og derfor nu har en mening om landet. Det var nok ikke tilfældet tidligere.

ABN samlede tirsdag op på erfaringerne fra PDAC
på møder i Aalborg og Nuuk. Begge steder samlede
møderne en snes erhvervsfolk.
Bo Møller Steensgaard fortalte, at noget af det vigtigste for råstofindustrien er stabilitet. Miner er ikke noget, man bare finder, men udvikler over en årrække - og her er leverer Grønland varen med et demokratisk styre og stor gennemsigtighed i behandlingen af tilladelser og koncessioner.

- Men vi kommer ikke uden om, at forløbet om NunaMinerals har vakt en del opmærksomhed.

På mødet gjorde Bo Møller Steensgaard også status over de iangværende efterforsknings- og mineprojekter i Grønland, hvor TNGG's rubinmine ved Qeqertarsuatsiaat er tættest på at gå i gang med udvinding.

- Det er nødvendigt med mange projekter, for dels tager det lang tid at modne dem, dels er der mange projekter, der aldrig bliver til noget som helst.

Statusmødet efter PDAC var arrangeret af Arctic Business Network og fandt sted i Aalborg. Fire timer senere gentog netværket mødet i Nuuk - dog naturligvis uden Bo Møller Steensgaard på podiet. I Nuuk var det Kisser Thorsøe og Majken Djurhuus fra GEUS, der fortalte om erfaringerne fra årets PDAC.

Det var første gang, at Arctic Business Network forsøgte sig med temamøder i Danmark og Grønland på samme dag, men bestemt ikke sidste gang, siger netværksleder Ellen Arnskjold.

- Møderne handlede om et aktuelt emne, og var en stor succes, hvor vores medlemmer fik del i den nyeste viden på området. Så det vil vi helt bestemt gentage, siger Arnskjold.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar