31. marts 2015

Ny fiskeriaftale med EU

Aftalen giver EU ret til at fiske ved Grønland frem til 2020

Den ny aftale reducerer blandt andet
 EU'smuligheder for at fiske rødfisk
 i de grønlandske farvande.
Endnu mangler den formelle godkendelse i Naalakkersuisut og EU's råd og parlament, men en ny aftale mellem Grønland og EU sikrer nu EU ret til at fiske i grønlandske farvande frem til 2020. Det meddeler NaturErhvervsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Aftalen giver EU ret til at fiske ved Grønland, men i mindre omfang end hidtil. Til gengæld modtager Grønland betaling og videnskabelig støtte.

Målet med aftalen er blandt andet at sikre et bæredygtigt fiskeri. Fiskekvoterne bliver fastsat for et år af gangen på baggrund af videnskabelige anbefalinger.

 - Aftalen er til økonomisk fordel for både Grønland og EU. EU’s fiskere får adgang til at fange fisk, som de grønlandske fiskere ikke selv fanger i de grønlandske farvande mod rimelig betaling. Fiskeriet skal desuden foregå på ansvarlig vis, så fremtiden for det grønlandske fiskeri ikke bliver sat på spil, siger kontrol- og fiskeridirektør i NaturErhvervstyrelsen Anders Munk Jensen.

Den såkaldte protokol gælder i perioden 2016-2020. EU’s fiskerimuligheder ved Grønland aftales med respekt for, at de grønlandske fiskeriressourcer først og fremmest skal komme grønlænderne til gode.

Grønland modtager en årlig betaling på € 16,1 mio. fra EU. Samtidig afsætter EU en finansiel reserve på € 1,7 mio. til køb af yderligere fiskerimuligheder, hvis Grønland på et senere tidspunkt kan tilbyde EU flere fisk. Oven i dette beløb estimeres EU’s fiskere årligt at bidrage med yderligere ca. € 2,2 - 2,5 mio. afhængig af deres udnyttelse af kvoterne. Samlet set er aftalen i samme størrelsesorden som den nuværende protokol. € 20 mio. svarer til knap 150 mio. danske kroner.

For at fremme et bæredygtigt og ansvarligt fiskeri indebærer protokollen også EU-finansiering af et flerårigt sektorprogram blandt andet med henblik på at fortsætte det videnskabelige samarbejde og udarbejde flerårige forvaltningsplaner til sikring af bestandene på lang sigt.

Sammenlignet med den nuværende fiskeriprotokol reduceres EU’s fiskerimuligheder i den nye aftale – primært på grund af nedgang i visse bestande som for eksempel rødfisk, torsk og rejer, mens kvoten for hellefisk i Østgrønland øges. Der etableres desuden en bifangstkvote.

Aftalen med Grønland er målt i kroner og ører EU's tredje vigtigste - og kommer ud over Grønland blandt andet danske fiskere til gode. Danske fartøjer fisker efter rejer og lodde i grønlandsk farvand.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar