6. marts 2015

Canadisk formandsskab lakker mod enden

Sidste SAO-møde inden ministermødet i Iqaluit

SAO'erne forsamlet i Whitehorse en sidste gang inden
ministermødet i Iqaluit. Foto: ACS/Linnea Nordström
- Vi har for alvor sat indbyggerne i Arktis på rådets dagsorden, og Arktisk Råd har bidraget til at gøre livet lettere for befolkningen.

Sådan konkluderede Leona Aglukkaq, canadisk minister for blandt andet Arktis og formand for Arktisk Råd, efter at rådet i denne uge holdt sit sidste SAO-møde inden ministermødet i Iqaluit til april. Mødet fandt sted i Whitehorse, Yukon, 2. - 5. marts.

Mødet var præget af arbejdet med at færdiggøre rapporter og oplæg til ministermødet. Det drejer sig om forslag, der skal styrke bæredygtig udvikling, beskytte biodiversiteten, forbedre katastrofeberedskabet samt overvågning og beskyttelse af havmiljøet. Den udsendte pressemeddelelse omtaler ikke nærmere, hvordan man vil nå disse mål. SAO-møderne er normalt lukket for offentligheden.

Formanden for SAO'erne, canadiske Vincent Rigby, er tilfreds med indsatsen.

- Vi er nu klar til at levere resultater. Som altid er jeg imponeret over de arktiske staters vilje til samarbejde, sagde chef-SAO'en ved mødets slutning.

The Galve i Nuuk 2011.
Det kommende ministermøde i Arktisk Råd finder sted i Iqaluit den 24. og 25. april. Mødet markerer slutningen på Canadas to års formandsperiode, og Canada skal overdrage "The Galve" til USA, der bestrider formandsskabet i Arktisk Råd i perioden 2015 - 2017.

"The Galve" er det officielle symbol på formandsskabet i Arktisk Råd. The Galve er en autentisk høvdinge-hammer fra Alaska, som har fulgt Arktisk Råd siden den beskedne start for knap 20 år siden netop i Iqaluit.

The Galve kan ses på billedet, som er fra ministermødet i Nuuk i 2011. Det er Carl Bildt, den daværende svenske udenrigsminister, som stolt løfter the Galve op som symbol på, at Sverige overtog formandsposten fra Danmark/Grønland/Færøerne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar