26. februar 2014

Grønland bejler til Kina

Dansk-grønlandske forhandlinger på højt niveau i Kina

Birgitte Platou og Ulf Fleischer underholdt på
Winter Cities-konferencen i Changchun i 2006. På
gensyn i Nuuk 2008, siger teksten på bagtæppet.
Kina ønsker et udvidet samarbejde med Grønland.

Det kom frem, da Danmarks arktiske ambassadør Erik Vilstrup Lorenzen og direktør i Naalakkersuisuts udenrigsdirektorat Kai Holst Andersen besøgte Kina i sidste uge. De besøgte Kina for at undersøge mulighederne for samarbejde på på råstofområdet, fiskerisektoren og forskning.

- Grønland bliver definitivt en råstofnation i fremtiden, sagde Kai Holst Andersen i et interview med China Daily. Man har derfor haft møde med to kinesiske mineselskaber, blandt andet en kobbermine i Jiamngxi-provinsen.

- Hvis samarbejdet lykkes, kan det blive en rollemodel for andre kinesiske selskaber, der ønsker at samarbejde med Grønland, sagde Holst Andersen.

Kina ønsker at komme tættere på de europæiske markeder.
Men samarbejdet skal ikke kun handle om råstoffer. 90 procent af Grønlands eksport er fiskeprodukter og det kæmpestore kinesiske marked er derfor af stor betydning for Grønland, understreger direktøren.

Erik Vilstrup Lorenzen håber, at Danmark og Kina kan samarbejde om at udforske de nye besejlingsmuligheder i Arktis i takt med, at et varmere klima åbner mulighederne.

- Det vil være i kinesisk interesse, hvis sejlruterne mellem Kina og de europæiske markeder bliver billigere og mere sikre, siger Jia Xiudong, som forsker i energistrategier ved Chinese Academy of Social Sciences.

Kina er meget opsat på samarbejde med de arktiske stater i øjeblikket. Riget i Midten har blandt andet opnået observatørstatus i Arktisk Råd.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar