19. februar 2014

Buksefjorden

Grønlands første vandkraftværk satte verdensrekord 

Buksefjordværket syner ikke af meget udefra. Foto: BKK
Det var rekordernes tid, da det daværende grønlandske hjemmestyre i 1993 kunne indvie vandkraftværket i Buksefjorden.

Vandkraftværket, der ligger i bunden af en øde og afsides fjordarm, kan kun ses udefra i form af en beskeden portalbygning, men kostede ikke desto mindre godt en milliard danske kroner. Det er det hidtil største anlægsprojekt i Grønland og var bemærkelsesværdigt på flere måder.

Selve kraftværket ligger dybt inde i et fjeld.
Buksefjorden er et af få vandkraftværker, der er placeret inde i et fjeld: Selve turbineanlægget ligger 600 m inde i fjeldet, og i forbindelse med anlægsarbejdet blev der sprængt hele 14 km tunnel.

Spændet over Ameralik.
Kraftværket forsynes fra en 25 km lang sø i 600 meters
højde. Søen rummer vand nok til fem års drift.
Buksefjordværket ligger 48 km syd for Nuuk - og i den forbindelse satte anlægsarbejdet en bemærkelsesværdig rekord, der står endnu i dag. Undervejs skulle forsyningskablet blandt andet krydse Ameralik-fjorden - og det sker i et frit spænd på hele 5376 meter. Det er et imponerende spænd, som kan få det til at gyse, når man sejler under et af de fire kun fire centimeter tykke kabler, der er spændt ud mellem to fjeldtoppe på hver side af fjorden.

Kablet krydser i øvrigt også Kobbefjorden lige syd for Nuuk, men her er spændet kun på sølle 2543 meter.

Vandkraftværket bliver forsynet med vand fra Motzfeldt Sø - Kangerluarsunnguap Tasersua - der er stemmet op med en forholdsvis lille dæmning på femten meters højde. Søen ligger i 600 meters højde og har en længde på 25 km. Den rummer vand nok til at holde værket kørende i fem år - selv om det hverken skulle regne eller sne.

Inden værket blev bygget, havde man i en årrække diskuteret mulighederne for vandkraft i Grønland. I 1990 vedtog det daværende Landsting enstemmet at bygge Buksefjord-værket. Opgaven blev givet til Nuuk Kraft-konsortiet, der bestod af en række norske virksomheder og dansk-grønlandske Atcon. Tre år senere blev værket indviet under stor festivitas. Driften overgik til Nuuk Kraft, som drev værket frem til udvidelsen i 2008, hvor det grønlandske energiselskab Nukissiorfiit overtog driften.

Oprindeligt havde værket to 15 megawatts turbiner, men i 2008 kom en tredje til, så den samlede kapacitet nu er 45 megawatt. I 2009 nåede den samlede produktion op på 230 GWH.

I forbindelse med anlægsarbejdet
blev der sprængt 14 km tunnel.
I dag er Buksefjordværket ikke længere Grønlands eneste vandkraftværk. Den rene og driftssikre energiform er slået an på verdens største ø, og Nukissiorfiit driver fem vandkraftværker. Foruden Buksefjorden er det ved Sisimiut, Tasiilaq, Qaqortoq og Ilulissat.

Arctic Business Network skal blandt andet besøge Buksefjordværket på delegationsrejsen i slutningen af april. Program og oplysninger om tilmelding kan ses her og her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar