14. november 2014

The Eskimos

Fra kaffebarerne i Godthaab

The Eskimos huserede på kaffebarerne
 i Godthaab i midten af tresserne.
Filmen om Sume har skabt opmærksomhed om bandet, der gjorde sig bemærket ved som de første at synge rock på grønlandsk.

Men Sume er langt fra det første grønlandske rock-orkester. Allerede i 1964 huserede The Eskimos på kaffebarerne i Nuuk - og helt i tidsånden var bandet blandt andet med til at arrangere mesterskaber i pigtrådsmusik.

Musikken var inspireret af udenlandske navne som Ventures, Shadows og Beatles, men det bidrog også til The Eskimos succes, at man sluttede alle optrædender med en traditionel grønlandsk sang.

The Eskimos var et traditionelt firemandsband og bestod blandt andet af trommeslageren Peter O. Petersen, der fortsat er aktiv i den grønlandske musikverden. Hans seneste CD udkom sidste år.

 The Eskimos eksisterede i to år - og brændte mildest talt lyset i begge ender. Ofte blev det til seks ugentlige optrædender på kaffebaren Aleqamut samt selvfølgelig weekend-underholdning i forsamlingshuset. Det blev også til flere turneer i Grønland - blandt andet til den amerikanske base i Søndrestrømfjord.

 I 1965 indspillede The Eskimos to EP'er på for Kajak - et lille pladeselskab ejet af Grønlands Indkøbsring. Indspilningerne foregik på en to-spors båndoptager og kvaliteten er så som så. Især sangnumrene kan være anstrengende at høre på med vore dages forkælede ører, hvorimod instrumentalnumrene bedre holder vand.

Det blev til i alt otte indspillede melodier - mestendels covernumre som Wipe Out og My Bonnie is over the Ocean. En enkelt melodi - guitarnummeret Jakob - er dog eget materiale. De to EP'er blev hver trykt i 5.000 eksemplarer, der i sin tid blev revet væk. EP'erne blev i 2005 samlet på en CD i Frost Records serie om dansk pigtrådsmusik.

Læs i øvrigt mere om grønlandsk populærmusik på Andreas Ottes hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar