11. november 2014

Asien og de oprindelige folk

Oprindelige folk ønsker hjælp mod lobbyisme i Arktis

Biolog Parnuna Egede arbejder
ved Indigenios Peoples Secretariat.
- Lobbyismen er et stort problem. Først ødelægger miljøorganisationerne vores muligheder for at sælge sælskindsprodukter - og når vi så begynder at interessere os for olie og råstoffer, er det også galt. Hvad har de egentlig tænkt sig, vi skal leve af?, lød den fortvivlede bøn fra biologen Parnuna Egede, da hun fredag holdt oplæg på Arctic Nexus-konferencen i Aalborg.

Arctic Nexus er en forskningskonference, der har sat fokus på forholdet med Asien og Arktis. 42 internationale forskere har diskuteret den aktuelle forskning og mulige fremtidige projekter. Og det var i den forbindelse, at biologen Parnuna Egede fra Indigenious Peoples Secretariat kom med sin bøn til forskerne.

De asiatiske lande har svært ved at forstå,
hvordan Kongeriget Danmark er skruet sammen.
- Arktis bliver stærkt påvirket af resten af verden - blandt andet som følge af den globale opvarmning og forurening med tungmetaller. Derfor er der et stort behov for at se på fødevaresikkerheden i Arktis. Her er de asiatiske lande mere end velkomne til at bidrage, supplerede sekretariatsleder Elle Merete Omma fra IPS.

Arktisk Råd har 8 medlemsstater og repræsentanter for seks organisationer af oprindelige folk i Arktis med ved bordet, når beslutningerne skal tages i enighed. Det er en særlig udfordring for især de asiatiske observatørlande, der bestemt ikke er vant til at forhandle internationale aftaler med ikke statslige organisationer.

De oprindelige folks arbejde i Arktisk Råd koordineres af Indigenious Peoples Secretariat, der holder til på den Nordatlantiske Brygge i København.

Fredagens mødeleder var Joan Nymand Thomsen.
På fredagens session på Arctic Nexus var der oplæg fra forskere fra både Indien og Kina, der forsikrede, at de asiatiske lande respekterer de oprindelig folks rettigheder, men det var også tydeligt, at man havde lidt  svært ved at forstå konstruktionen. Forvirringen er ikke mindre, når man tilføjer Grønlands og Færøernes særlige roller som dele af det danske kongerige, men ikke af EU.

Både Robert Thomsen fra Aalborg Universitet og Uffe Jacobsen fra Københavns Universitet brugte derfor en del af deres taletid på at forklare de særlige relationer inden for Rigsfællesskabet.

Sessionen om de asiatiske lande og de oprindelige folk blev ledet af den danske Arktis-ekspert Joan Nymand Larsen, der til dagligt arbejder ved det islandske Stefansson Arctic Institute i Akureiri. Hun er i øjeblikket udlånt til Ilisimatusarfik og har tilbragt sommeren med feltarbejde i Nanortalik.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar