25. november 2014

Massefyringer på Svalbard

Faldende kulpriser bringer kuludvinding i fare

Store Norske skærer ned på Svalbard. Foto: SNSK
Kulminevirksomheden Store Norske har mandag besluttet øjeblikkeligt at fyre 100 medarbejdere i kulminerne på Svalbard, meddeler Dagens Næringsliv.

Fyringsrunden kommer som følge af den seneste tids faldende kulpriser, og er langt fra tilstrækkelig. Bestyrelsen overvejer i øjeblikket situationen og forventer yderligere fyringer.

Store Norske driver tre kulminer på Svalbard. Nedskæringerne vil primært ramme den nye Lunckefjell-mine og minen i Svea Nord. Den tredje mine, Gruva 7 i Longyearbyen, vil foreløbig fortsætte normal drift, da energiforsyningen i Longyearbyen er afhængig heraf.

Minedrift er Svalbards vigtigste erhverv, og
minearbejderne er blandt andet hædret med denne
skulptur på hovedstrøget i Longyearbyen.
- Men også fremtiden for Gruva 7 overvejes nøje. Vi beklager stærkt, at vi er nødt til at opsige medarbejdere, men det er nødvendigt at reducere omkostningerne øjeblikkeligt. Samtidig er det vigtigt at forstå, at krisen ikke er ovre, siger Store Norskes bestyrelsesformand Anette Malm Justad.

Store Norske beskæftiger 330 medarbejdere på Svalbard, og betegner sig på hjemmesiden som "en vigtig bidragsyder til et stabilt og robust samfund på Svalbard".

Store Norske ejes af den norske stat. Selskabets historie går tilbage til 1916, hvor staten opkøbte American Arctic Coal Company. Hovedsædet er beliggende i Longyearbyen, mens den største af selskabets stenkulminer, Svea Nord, er beliggende i Sveagruval. Årligt produceres 3 millioner tons stenkul her.

Udover minedrift er turisme og forskning de væsentligste indtægtskilder på Svalbard.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar