19. november 2014

Indskud i genbanken

Dommedagshvælvingen på Svalbard rummer gener fra hele verden

Indgangen til frølageret, der ligger i en
gammel kulmine på Svalbard. Foto: NordGen
I løbet af efteråret er genbanken på Svalbard blevet forøget med frø fra 10.000 forskellige planter, så den tidligere kulmine nu rummer 830.000 frøprøver - godt gemt af vejen i beskyttende permafrost for det tilfælde, at det værste - dommedag - skulle ske.

Efterårets indskud kommer fra Bulgarien, Georgia, Indien, Taiwan og Columbia, oplyser det norske Landbruks- og Matdepartementet, som står for driften af den internationale genbank på Svalbard.

Frøhvælvingen, der ligger på fjeldsiden lige ved lufthavnen i Longyearbyen, er en sikkerhedskopi af de nationale genbanker. Her kan alle lande gratis få deponeret frø fra mad- og nytteplanter, så de ikke går tabt for eksempel i forbindelse med naturkatastrofer og krige.

Lageret rummer nu 830.000 frøprøver
 fra hele verden. Foto: NordGen
Der er langt fra fyldt op på lageret, der har en samlet kapacitet på fire en halv million frøprøver, der opbevares ved en konstant temperatur på minus 18 grader.

Genbanken på Svalbard blev indviet i 2008 af daværende statsminister Jens Stoltenberg, der betegnede lageret som hele verdens forsikringspolice:

- Det er Noahs ark, som sikrer den biologiske mangfoldighed. Vi tager vare på en menneskehedens vigtigste skatte, som skal sikre os mad på bordet, selv om vi oplever forurening, krig, naturkatastrofer og globalopvarmning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar