26. november 2014

IT-giganter bejler til Arktis

Kulde og billig energi gør Arktis attraktiv

Kulde og billig vandkraft er det rene guld for IT-giganterne.
Når du trykker på like-knappen på Facebook, er der stor sandsynlighed for, at signalet runder Luleå i det allernordligste Sverige, inden din sympatiytring et sekund senere bliver synlig for vennerne i det sociale netværk.

Facebook er blot en af de mange IT-giganter, der efterhånden har fået øjnene op for Arktis. Store netværk og systemer kræver masser af energi og i øvrigt også masser af køling - og begge dele findes i rigt mål i nærarktiske områder.

Kulden giver sig selv - og energien i Arktis kommer ofte fra vandkraft. Det giver store driftsbesparelser, og det er kan bruges, når IT-selskaberne vil understrege en grøn profil over for kunderne.

Det er nemlig ikke små mængder energi, der er tale om. Hvis den internationale IT-branche var et land, ville det være verdens sjette mest energiforbrugende land, så det er masser af kilowatttimer, der er i spil.

Både Island og de arktiske dele af Sverige og Finland satser i øjeblikket på at tiltrække IT-giganternes servere.

Facebook holder til i Luleå, Google har brugt over 200 millioner euro på et gigantisk 16.000 kvadratmeter stort servercenter i den finske by Hamina nær den russiske grænse. Den norske browservirksomhed Opera er flyttet ind i Thor Data Center i den islandske by Hafnafjordur.

Også store industrigrupper vælger at placere deres servere i Arktis - blandt andre BMW. I forrige uge meddelte Danmarks Meteorologiske Institut, at vejrtjenestens nye supercomputer skal placeres i Island.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar