3. marts 2014

Spændende førstedag på PDAC

Verdens førende mineudstilling og -konference


Af salgs- og marketingchef Ole Brøndum, Aalborg Havn 


Sne i gaderne i Toronto. Foto: Ole
Brøndum.
Toronto 2. marts 2014: Vinteren har for alvor bidt sig fast her i Toronto. Termometret stod på minus 13 grader, da jeg i morges tog fra hotellet for at deltage i seminaret ”How to sell to a mining company” hos det internationale advokatfirma Miller Thomsen (48. etage down town Toronto), der blandt andet har specialiseret sig i at rådgive minevirksomheder.

Seminaret var tilrettelagt af Grønlands Arbejdsgiverforening og Arctic Cluster of Raw Materials for de 40 virksomheder, der deltager i ”PDAC Learning Tour 2014”.

På seminaret bød ambassadør Niels Boel Abrahamsen velkommen til de næsten 90 personer, der var tilmeldt fra den grønlandske/danske delegation.

Partner i Miller Thomsen Carmen Diges fortalte om ”tendering law” og ”reducing risk”, især de mange faldgruber og misforståelser, der forekommer.

Udsigten fra 48. etage hos Miller Thomsen.
Foto: Ole Brøndum
Derefter fulgte et særdeles interessant indlæg ved Peter Higginbottom fra firmaet Hatch (check deres hjemmeside på hatch.ca) , specialiseret i ”procurement” til store projekter. Specielt interessant var det at høre om, at minimum 40 % af omkostningerne er logistik!. Han kunne endvidere fortælle, at den lokale andel i indkøbet til projekter udgør cirka tre til fem procent!

Morgenen sluttede af med et indlæg af Todd Burlingame om ”sourcing” og ”community relations” i isolerede områder. Især var der fokus på bæredygtighed og tidlig involvering af lokale virksomheder og samfund.

Bagefter tog vi ud til Toronto Convention Center, der huser PDAC. PDAC har gennem årene udviklet sig til verdens førende mineudstilling og minekonference. Der er flere end 1.000 udstillere med i år, så selvom der er mange virksomheder repræsenteret på GA’s stand, må vi nok indrømme, at vi ikke fylder en hel masse i de store haller. Men der kom mange folk forbi, og det er spændende at få en snak med folk fra branchen, som man ikke har mødt før. Det er også godt at få udvekslet nyt med folk, som man tidligere har mødt på messer eller ved andre råstof-arrangementer.

Paneldiskussion på Doing Business and
Investing in Greenland. Foto: Ole Brøndum
Min første dag på PDAC bød også på seminaret ”Doing Business and Investing in Greenland”, hvor rigtig mange kom på podiet. Rupert Birch, der udgiver Global Mining Finance, Jørgen Skov Nielsen fra BMP, Brian Buus Pedersen fra GA, Greg Barnes fra Tanbreez, John Mair, Greenland Minerals & Energy, Nick Houghton, True North Gems, Rick Mark, North American Nickel, Dr. Kenneth Green, The Fraser Institute, Rick Rule, Sprott Asset Management, Todd Burlingame og til sidst ambassadør Niels Boel Abrahamsen.

Dr. Kenneth Green fremlagde en ny rapport, der kan downloades på fraserinstitute.org. Det er en sammenligning mellem 112 landes ”mining attrativeness”. Her er Grønland faldet fra en 14. plads til en 23. plads fra 2012 til 2013. Der skal nok ikke lægges så meget i faldet, da Grønland i det store og hele er et ubeskrevet blad i minesammenhæng.

Efter seminaret var Arctic Cluster of Raw Materials, Grønlands Arbejdsgiverforening og Den Danske Ambassade i Canada værter ved en coctailreception for danske, grønlandske og canadiske virksomheder. Ved receptionen var der rig mulighed for at hilse på virksomhedsfolk og få taget de første skridt til at danne nye netværk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar