4. marts 2014

Minetilladelse til True North Gems

Information om mineprojekter i Grønland 


Af salgs- og marketingchef Ole Brøndum, Aalborg Havn

Toronto 3. marts 2014: Mineprojekterne i Grønland var i fokus på seminaret ”PDAC Greenland Day”, som jeg deltog i i dag.

Nalakkersuisuts stand på PDAC. Foto: Ole Brøndum
Grønland er rig på mange former for mineraler – fra rubiner til ædle metaller, basis metaller, jern, jernlegeringer, og mineraler som sjældne jordarter, niobium og tantal. Naalakkersuisuts, den grønlandske regerings mål er selvsagt at få omsat det store potentiale i mineralerne til arbejdspladser og indtjening, der kan sikre Grønland en god udvikling.

Jørn Skov Nielsen fra Ministeriet for Industri og Mineral Ressourcer (MIM) ridsede igangværende og nye initiativer op.

Usleben rubin. Foto: WikiPedia
Dagens store nyhed kom, da han inviterede True North Gems ved Nick Houghton og Bent Olsvig på scenen for at underskrive en første minetilladelse. En historisk dag og forhåbentlig en dag, der varsler nye tider for mineraludnyttelsen i Grønland.

Jørgen Skov Nielsen fortalte om den ny strategi 2014 til 2018, som blandt andet omfatter ”Large Scale Act” for projekter over CAPEX 5 mia. DKK, afklaring af skattesystemet, der omfatter en selskabsskat, samt en royalty (der er fradragsberettiget i skattebetalingen) og nye licensblokke i Nordgrønland (nord for den 81. breddegrad). Sidst, men ikke mindst er det med i strategien, at 0-tolerancen for uran bortfalder, og der indføres en regulering, som kan godkendes i både Grønland og Danmark. Se i øvrigt ministeriets nye hjemmeside: govmin.gl.

 På seminaret blev der informeret om flere igangværende projekter, og den lange talerække illustrerede, at mange selskaber er interesserede i Grønlands råstoffer, og at der er god gang i adskillige indledende forundersøgelser.

Peter Riisager fra the Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS) fortalte om nye aeromagnetiske data, der netop er frigivet i dag, og som kan hentes på dodex websiden på Greenland Mineral Resources Portal.

Også GA har en stand på PDAC. Foto: Ole Brøndum
 Bo Møller Stensgaard fra GEUS fortalte dels om GEUS, hvor der i dag arbejder ca. 350 mand – heraf ca. 120 næsten fulltime ­- med grønlandske forhold, dels om en Tungsten (wolfram) Assessment Workshop, der er gennemført, og planer for yderligere workshops om andre mineraler .

Neil Richardson fra VMS Ventures Inc./North American Nickel havde et indlæg om ”Maniitsoq, the world’s next nickel sulphide camp”.

 Marcel Pineau fra London Mining måtte melde forfald og var erstattet af Jenny Yang, der fortalte om “The Isukasia banded iron formation project” tæt ved Nuuk, et storskalaprojekt på CAPEX ca. 2,35 mia. US$. 

Greg Barnes fra Tanbreez berettede om ”The Kringlerne Zr-REE project” og nye fund i Sydgrønland, samt at man er i gang med at forhandle en udnyttelsestilladelse.

Uslebne safirer. Foto: WikiPedia
Dagens nyhed var som sagt tilladelsen til True North Gem, der som en del af præsentationsrækken også fik lov til at vise en film om lyserøde safirer og rubiner (rubiner er i princippet safirer, der indeholder ekstra kraftig farve). Nick Houghton kunne yderligere fortælle, at man regner med, at man i drift vil udgøre ca. 10% af verdensmarkedet for rubiner. Minen forventes at køre i minimum 9 år, og der er tale om en åben mine beliggende ved Qeqertarsuatsiaat (Fiskenæsset) syd for Nuuk i Sydvestgrønland.

 Jonathan Downes fra Ironbark Zink fortalte om selskabets undersøgelser af zinkforekomster i Citronfjorden i Nordgrønland samt deres planer for områderne Washington Land og Mestersvig, også med bly og zink forekomster.

John Mair fra Greenland Minerals and Energy havde et indlæg om et REE-U projekt i Kvanefjeldet i Sydgrønland. Det er glædeligt for GME er, hvis 0-tolerancen ophæves. Deres forekomst indeholder nemlig uran. Man er hos GME i gang med at udarbejde både EIA (Environmental Impact Assessment) og SIA (Social Impact Assessment) og satser på at starte minen op i 2017. GME lægger som de øvrige selskaber stor vægt på både lokalsamfundets involvering og på, at miljøet tilgodeses.

Jim Cambon fra Hudson Ressources var engageret andet steds og blev erstattet af Jamie Tuer, der afsluttede den spændende gennemgang af projekter med at fortælle om et anorthosit-projekt i Vestgrønland. Også Hudson er i gang med at udarbejde EIA og SIA, der forventes indleveret i løbet af 2014. Alt i alt en positiv formiddag, der vidner om fremgang i projekterne.

Eftermiddagen blev nok for de flestes vedkommende brugt på individuelle møder og snak. De fleste grønlandske og danske udstillere er repræsenteret på GA’s stand, men der er også virksomheder, som profilerer sig individuelt – eksempelvis M.T. Højgaard, Per Aarsleff, Royal Greenland, Royal Arctic Line, LNS og naturligvis Ministeriet for Industri og mineralressourcer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar