25. marts 2014

Lokale råvarer

Isbjørn på menuen

Lige til en gang gode isbjørneben.
Foto: Anna Marie Knudsen
Slagtereleverne på Inuili - den grønlandske erhvervsskole for fødevareområdet i Narsaq - havde en spændende dag forleden.

Der var blevet skudt to isbjørne i området, og det var lykkedes skolen at få fat i en forbov, der blev parteret af eleverne efter alle isbjørnekunstens regler.

Sådan skal en isbjørn skæres. Foto: Anna Marie Knudsen
Men når man nu går i kokke- eller slagterlære i Grønland, er det ikke kun isbjørn, der gør uddannelsen spændende og noget anderledes i forhold til resten af verdenen. For samme dag var der også sæl på slagtebænken - og mon ikke den blev forvandlet til en gang nærende suaasat, der er den grønlandske nationalret. Suaasat er en kraftig suppe kogt på sæl med krydderier, løg, kartofler og grødris.

Inuili har også sæl på læseplanen.
Foto: Anna Marie Knudsen.
Levnedsmiddelskolen Inuili (grønlandsk: Nerisassiornermut ilinniarfik Inuili) er Grønlands eneste skole med uddannelse på fødevareområdet. Skolen ligger i Narsaq i Sydgrønland. Den tilbyder udannelse som blandt andet kok, tjener, slagter og bager. Man kan følge dagligdagen på Inuili på inspektør Anna Marie Knudsens blog.

Begge isbjørne ved Narsaq blev skudt af Sebu Kaspersen. Dermed er isbjørnekvoten på fire opbrugt i Sydgrønland. I Sydgrønland er der ikke fast islæg, og isbjørnene har derfor svært ved at søge føde. Derfor trækker de ind til land og er en trussel for både fåreholdernes dyr og befolkningen. På den baggrund vil man søge om en ekstra kvote til området.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar