7. februar 2019

Permafrosten skrider

Fare for flere stenskred og tsunamier

Permafrosten i Arktis smelter. Foto: Wikipedia
Ændringer i permafrosten har store konsekvenser for de arktiske samfund. Når permafrosten tør og isen i jorden smelter, ændrer det jordens bæreevene og truer bygninger og infrastruktur. Der bliver også større risiko for jord- og stenskred og efterfølgende tsunamier, som det skete forrige år ved Uummanaq.

Medierne fokuserer ofte på den smeltende indlandsis i klimadebatten, men for folk i Arktis er det også vigtigt at fokusere på den smeltende permafrost.

En ny undersøgelse viser, at temperaturen i permafrosten på globalt plan er steget med gennemsnitligt 0,3 grader fra 2007-2016. Den ændring kan bogstavelig talt underminere en stor del af de grønlandske veje og huse.

Lektor Thomas Ingeman-Nielsen fra DTU Byg er en af folkene bag den ny undersøgelse. Han forklarer, at det er den første sammenhængende undersøgelse af temperaturændringer i permafrost på globalt plan. Flere end 100 borehuller fordelt over store dele af verden er blevet undersøgt og sammenlignet.

- Ændringerne i permafrosten giver stabilitetsproblemer for bygninger og vigtig infrastruktur som veje og lufthavne. Og i visse tilfælde kan optøningen føre til jord- eller stenskred som kan være til fare for mennesker og det byggede miljø. Det er derfor vigtigt at have opdateret viden om permafrost, når man skal planlægge bygge- og anlægsprojekter, siger Thomas Ingeman-Nielsen.

Den ny undersøgelse kan læses her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar