19. januar 2018

Arktisk Råd indstillet til fredspris

En succeshistorie i internationalt samarbejde

Den finske professor Lassi Heininen indstiller
Arktisk Råd til Nobels Fredspris.
Arktisk Råd er en succeshistorie i internationalt samarbejde. Det mener en multinational gruppe akademikere med den finske professor Lassi Heininen i spidsen - og det er baggrunden for, at gruppen har indstillet Arktisk Råd til dette års Nobel-fredspris, skriver CBC.

- Den arktiske region har altid været et sted, hvor samarbejde både er ønskeligt og nødvendigt for at overleve. Den filosofi har fortsat betydning i det 21. århundrede, hvor klimaforandringer, globalisering, storskala-råstofprojekter og geopolitikken udfordrer regionen. Derfor er Arktisk Råd en rollemodel for broderskab mellem nationerne og fortjener derfor Alfreds Nobels Fredspris, hedder det i indstillingen, der er underskrevet af 60 videnskabsfolk fra 20 forskellige nationer.

Arktisk Råds arbejde flyver ofte under radaren, når det drejer sig om at bygge bro mellem øst og vest i en tid, hvor terrorisme, forholdet mellem Rusland og omverdenen, uroen på den koreanske halvø og krigene i Mellemøsten tager opmærksomheden, mener Lassi Heininen.

Nobels Fredspris uddeles af den norske regering, der hvert år modtager cirka 200 indstillinger til prisen. Det er derfor langt fra sikkert, at fredsprisen går til Arktisk Råd, men Heininen håber, at indstillingen vil øge kendskabet til rådet.

Formandsskabet i Arktisk Råd skifter hvert andet år mellem de otte medlemslande. Finland har formandsskabet i øjeblikket.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar