31. marts 2017

Dommedagslager på Svalbard

Alverdens data lagres i kulmine

Frøhvælvet på Svalbard rummer arvemasse
 fra alle verdens planter. Foto: NordGen
De gamle kulminer på Svalbard kommer i disse år til ære og værdighed igen. Det begyndte for nogle år siden med Frøhvælvet, hvor frø fra alle verdens planter ligger lagret og kan findes frem igen, efter en naturkatastofe eller krig.

Nu byder organisationen World Arctic Archive sig til med oplagningskapacitet til analoge medier som film og papir i den tidligere grube tre. Allerede nu har blandt andre nationalarkiverne i Mexico og Brasilien meldt sig som brugere, ligesom en række norske kommuner og et firma, der arbejder på at sikre verdens filmarkiver.

Firmaet, Piql, arbejder med lagring af analoge og digitale data på film. De foreløbige tests viser, at film kan overleve mindst 500 år i de kolde minegange.

Det er de specielle klimatiske forhold med permafrost, der gør de gamle minegange på Svalbard velegnede til arkivbrug, ligesom det naturligvis også har betydning, at der i princippet ikke er militær tilstedeværelse på de fjerne øer i polarhavet.

Svalbard er under norsk overhøjhed, men adgangen til øerne reguleres gennem en international konvention, der fastslår området som demilitariseret zone.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar