31. januar 2017

Millioner i mudder

Medlemsmøde med Minik

Grønlandsk mudder som her ved udløbet af Watson
River i Kangerlussuaq rummer kimen til et gigantisk
erhvervseventyr.
Det vakte betydelig opsigt, da geologiprofessor Minik Rosing på Future Greenland 2015 afslørede, at der muligvis ligger en kæmperessource i det grønlandske gletsjer-mudder. Mudderet - det såkaldte gletsjermel - findes overalt i Grønland og har sandsynligvis nogle helt enestående egenskaber til jordforbedring.

Gletsjermelet dannes, når den grønlandske indlandsis bevæger sig over klippegrunden.  I processen knuses og slibes den underliggende klippegrund til et fint pulver, som med smeltevandet føres til søer og fjorde, hvor det aflejres som mudder. Gennem de seneste årtusinder er der afsat kolossale mængder af dette fine mudder langs Grønlands kyster – og der bliver ved med at komme mere, som kan udnyttes forholdsvist nemt og uden at skade miljøet - snarere tværtimod.

Gletsjer-melet indeholder en række essentielle næringssalte, som mangler i tropisk jord. Det er årsagen til, at der hvert år afbrændes store arealer tropisk regnskov, for at den lille smule næring der findes i træerne kan frigives til den udpinte jord. Gletsjermelet kan derfor redde verdens regnskov fra afbrænding og samtidig øge fødevareproduktionen i de tropiske lande.

Et nyt forskningsprojekt under initiativet Greenland Perspective, som Minik Rosing leder, skal blandt andet undersøge, om det grønlandske gletsjermel kan revitalisere udpint jord, hindre skovafbrændinger i troperne og samtidig skabe nye job i Grønland. Forskningsprojektet, som løber over tre år, modtog i 2016 fem  millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden - og har forskerne ret i deres antagelser venter et kolosalt erhvervseventyr i Grønland.

Alt det kan man høre mere om, når Arctic Business Network holder medlemsmøde i Aalborg 8. februar. Her kommer Minik Rosing og fortæller mere om projektet.

Mødt foregår 8. februar kl. 15-18 i Arktisk Hus på Vesterbro. Tilmelding til ABN-sekretariatet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar