18. januar 2017

Agpa bliver sælfanger

Tidligere inspektionskutter solgt til Norge

Agpa var en af de tre næsten identiske inspektionskuttere
 i Agdlek-klassen. Her ses Tulugaq, der fortsat er i
brug som inspektionskutter i havnen i Narsarsuaq
 i forbindelse med et krydstogtanløb.
Rederiet Nordane Shipping solgte kort før jul den tidligere inspektionskutter Agpa til rederiet Norse Marin AS i Tromsø, skriver netavisen Søfart.

Inspektionskutteren, der gjorde tjeneste ved Grønland i perioden fra 1974 til 2008, vender efter salget tilbage til sine gamle jagtmarker, fortæller direktør Niels Højlund Hansen fra Nordane Shipping.

- Aktuelt er den ved at blive ombygget af sine nye norske ejere hos selskabet Norse Marin i Tromsø. Og den skal derefter retur til Grønland, hvor den skal bruges til sælfangst langs østkysten, efter hvad vi har hørt. Der er åbenbart behov for at regulere bestanden i et vist omfang ud over hvad de lokale fangstmænd kan overkomme. Så der skulle være en kvote på 3 - 500 sæler årligt at tage sig af, siger Niels Højlund Hansen til Søfart.

Norge har i mange år drevet sælfangst i farvandet nord for Island mellem Grønland og Jan Mayen. Efter en pause blev fangsten genoptaget sidste år, da Stortinget bevilgede to millioner norske kroner i støtte til de norske sælfangere. Fangstkvoten i Vestisen, som området mellem Grønland og Jan Mayen også kaldes, er på 28.270 sæler i alt, heraf 7.000 sæler yngre end et år. Den norske sælfangst har i lighed med den grønlandske været stærkt kritiseret af miljøorganisationer.

Nordane Shipping overtog i 2009 Agpa fra det danske søværn for 1,4 millioner kroner. Dengang fortalte Niels Højlund til Kamikposten, at man ikke havde konkrete planer for, hvad skibet skulle bruges til. Og nu er det altså videresolgt til sælfangst.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar