19. januar 2017

Hurtigt internet til Grønland

Nyt søkabel

Langsomt og dyrt internet har længe været en udfordring
for det grønlandske erhvervsliv. Nu bliver det bedre.

Foto: Wikipedia
Tele-Post er i fuld gang med at forbedre internetdækningen langs den grønlandske vestkyst. Det sker med et søkabel, som afskaffer den hidtidige flaskehals ind og ud af Grønland.

Det nye søkabel, der lægges ned i havbunden i år, skal forbinde byerne Nuuk, Maniitsoq, Sisimiut og Aasiaat langs den grønlandske vestkyst nord for Nuuk med hurtigt internet, men der kan også leveres telefoni og TV via kablerne. Med det nye system får Grønland 100 gigabitforbindelser i hver by - og det betyder altså mulighed for lynhurtigt internet i Grønland.. 

- Det er en stor og vigtig beslutning fra Tele-Post. Der er virkelig brug for denne udvidelse op langs kysten. Her har der manglet kapacitet, og den udbygges nu, fordi datatrafikken vokser. Flaskehalsen i Grønland var tidligere ind og ud ad landet. Så kom søkablet, som nu forlænges op langs kysten fra Nuuk og nordpå, ligesom man samtidig udbygger den eksisterende radiokæde endnu højere mod nord, forklarer teleanalytikeren John Strand til Berlingske Business. Johan Strand sidder med i en arbejdsgruppe under Arktisk Økonomisk Råd, som er ved at analysere mulighederne for bedre bredbånd i Arktis.

Men de grønlandske forbrugere skal ikke forvente billigere internet, mener Strand, der forklarer, at internettet er med til at finansiere det grønlandske selvstyre:

- Tele-Post er ejet af det grønlandske selvstyre og skal derfor give et overskud, som selvstyret kan bruge andre steder i det grønlandske samfund. Derfor reducerer Tele-Post løbende priserne lidt men giver folk markant mere trafik for de samme penge. Man kunne sagtens reducere priserne yderligere, men så ville der mangle penge i statkassen.

Det 4.780 kilometer lange søkabel, der forbinder Nuuk - og snart de fire øvrige grønlandske byer - med Island og Newfoundland i Canada, blev lagt ned i havbunden og sat i drift for otte år siden.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar