18. november 2015

Zinkmine på vej

Borgermøder om minen i Citronen Fjord

Ny mine på vej. Foto: Naalakkersuisut
Nu skal der holdes borgermøder i Grønland om Ironbarks planer om at åbne i en zinkmine ved Citronen Fjord.

Det australske selskab Ironbark har søgt om tilladelse til at etablere en zinkmine i en af Grønlands fjerneste afkroge - Citronen Fjord i den nordøstgrønlandske nationalpark. Projektet omfatter brydning fra tre forekomster både ved åben og underjordisk minedrift og et lokalt forarbejdningsanlæg til at producere mineralkoncentrater af zink og bly. Koncentraterne skal sendes fra Citronen til Island eller en anden nordeuropæisk havn og efterfølgende videre ud i verden.

Det vil tage to år at bygge minen - og efterfølgende regner man med 14 års minedrift. Placeringen ved Citronen Fjord i Peary Land kræver, at man starter helt fra bunden.Der er ingen eksisterende infrastruktur på stedet, så projektet omfatter alt fra lufthavn, veje, bygninger og selve minen.

Projektet er opdelt i en anlægs- og driftsfase. Anlægsfasen vil kræve cirka 300 arbejdere, både lokale og udenlandske, gennem en periode på to år. Når anlægsfasen er færdig og driften er begyndt, vil antallet af ansatte årligt stige til ca. 470 for de første 10 driftsår, og herefter vil antallet af ansatte falde, indtil projektet er afsluttet. Omtrent 290 personer forventes at være i mineområdet uanset tidspunkt.

Som led i godkendelsesarbejdet har Naalakkersuisut indkaldt til borgermøder i den kommende tid. I møderne deltager Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel, Randi Vestergaard Evaldsen, Naalakkersuisoq for Finanser, Råstoffer og Udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq, Naalakkersuisoq for Miljø, Natur og Justitsområdet, Mala Høy Kúko, kommunernes borgmestre, eksperter fra DCE samt Ironbark. Borgermøderne vil blive afholdt på grønlandsk og dansk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar